Política 27/01/2016

Podem acusa el PSOE de posar "l'excusa" del referèndum per no pactar amb ells

Pablo Iglesias apressa Sánchez i avisa que el termini que els socialistes tenen per donar una resposta a la seva proposta de govern "no és infinit"

Laia Vicens
2 min
Pablo Iglesias i Íñigo Errejón durant la celebració de la nit electoral a la plaça del Reina Sofia de Madrid / EFE

Barcelona"No tenim línies vermelles per seure a negociar". Així de contundent s'ha mostrat el número 2 de Podem, Íñigo Errejón, en un clar avís al PSOE per tal de forjar un pacte d'esquerres que permeti formar govern a l'Estat. Encara que ha avisat que la formació lila no veu cap altra solució per a Catalunya que no sigui un referèndum vinculant, Errejón ha admès a Rac1 que el seu partit no posa cap condició prèvia per a pactar amb el PSOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En campanya electoral, Podem havia supeditat qualsevol pacte postelectoral a la convocatòria d'un referèndum a Catalunya, però tenint en compte que el PSOE refusa de totes totes aquesta opció, la formació lila ha intentat acostar posicions amb una clara picada d'ullet als de Pedro Sánchez. En aquest sentit, Errejón ha lamentat que hi ha sectors "immobilistes" del PSOE -en al·lusió a la vella guàrdia socialista- que refusen el pacte amb Podem amb "la magnífica excusa" del referèndum.

Precisament, el líder del partit, Pablo Iglesias, ha acusat els mateixos sectors (ell ho ha personalitzat en la figura de l'expresident del govern Felipe González) d'endarrerir la resposta del PSOE a l'oferta de Podem. Des dels micròfons d'Onda Cero, i conscient de la dificultat de l'acord, Iglesias ha apressat Sánchez a accelerar les converses. Segons ha alertat, el termini que els socialistes tenen per donar una resposta a la seva proposta de govern "no és infinit". Amb tot, però, el PSOE ha de prendre el pols intern en un comitè federal aquest dissabte que es preveu d'alt voltatge.

Una gran coalició?

Si el pacte d'esquerres embarranca del tot, Errejón ha assegurat que veu "possible" una gran coalició entre PP, PSOE i C's si es retiren Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. I com a exemple, ha dit que des de les eleccions, les tres decisions més importants (la Mesa del Congrés, la formació dels grups parlamentaris i la distribució dels partits a l'hemicicle) han evidenciat ja la sintonia entre els tres partits.

Amb tot, però, una entesa entre Podem i PSOE no seria encara suficient per investir un president i es necessitaria almenys l'abstenció dels partits nacionalistes. Aquest dimecres, però, el portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha dit que el seu partit no es planteja ni tan sols abstenir-se en una eventual votació de Pedro Sánchez com a candidat.

Ara bé, podria tenir-ho una mica més fàcil Podem per arribar a un acord amb el PSOE després de l'operació anticorrupció que ahir va tornar a posar el PP valencià en el punt de mira. Encara que des del PP s'esforcen en treure ferro de l'assumpte -el propi Rajoy ho ha fet a Telecinco-, Podem pressiona el PSOE perquè no pacti amb "el partit de la corrupció". "Jo els segueixo estenent la mà perquè rectifiquin", ha dit Iglesias, que ha afegit, desafiant: "Si ells [el PSOE] prefereixen governar amb el PP o Ciutadans que siguin honest i ho diguin".

stats