Política 29/06/2016

Errejón discrepa d'Iglesias i proposa reconsiderar el pacte amb IU

El número dos del partit demana "avaluar" la continuïtat de l'acord en considerar-lo com una de les causes del fracàs d'Units Podem

Ara
2 min
Iglesias crida a l’ordre dins de Podem per no donar ales a l’adversari

BarcelonaLes discrepàncies a la direcció de Podem sobre l'estratègia política a seguir han tornat a aflorar, ara per detectar els causes del fracàs electoral d'Units Podem el 26-J, quan es van quedar-se amb 71 escons i no van aconseguir fer el 'sorpasso' al PSOE, un dels seus principals objectius de la campanya. En una entrevista a TVE, el número dos i secretari polític de Podem, Íñigo Errejón, ha assegurat que una de les explicacions és que la coalició Units Podem (Podem i IU) no ha funcionat, de manera que ha demanat "avaluar-ne" la continuïtat. "S'ha d'evitar quedar atrapats en etiquetes més estretes", ha assegurat, admetent que aquesta campanya no han estat "prou útils" per no caure en això.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És prou constatable, amb les xifres a la mà, que dos més dos han sumat menys", ha dit, assumint part de la responsabilitat perquè la decisió es va prendre "col·lectivament" a la direcció. Amb aquestes declaracions, Errejón discrepa públicament d'Iglesias, que ahir va reafirmar que el pacte amb el partit que lidera Alberto Garzón ha estat un "encert" i que sense l'aliança els resultats haguessin estat "pitjors". La pugna oberta a la cúpula de Podem és a l'hora de detectar les causes dels mals resultats d'Units Podem. D'una banda, els partidaris d'Errejón -entre ells, Mònica Oltra-, ho atribueixen a l'aliança amb IU i a l'estratègia de mantenir el partit escorat a l'esquerra i no ocupar prou "la centralitat". En canvi, el sector més anticapitalista lamenta el format de la campanya -dirigida precisament per Errejón- i defensa el pacte amb Garzón.

Per a Errejón, l'aliança amb IU és una de les causes del fracàs electoral, però la principal és que el discurs "no ha estat capaç de generar la mateixa il·lusió que el 20-D". "L'important és amb quins continguts i discurs es mobilitza", ha indicat Errejón. En aquest sentit, ha dit que l'error és haver construït el discurs sobre el debat dreta-esquerra, cosa que dificulta construir una "majoria nova".

Reunió amb IU i les confluències divendres

Tot plegat es debatrà aquest divendres a la tarda en la reunió que reunirà les direccions de les forces amb les que Podem va concórrer el 26-J. Segons ha avançat Europa Press, a la trobada hi acudiran representants de Podem, d'IU, d'En Comú Podem, la gallega En Marea (Podem, Anova i EU), i la valenciana (Compromís, Podem, EUPV), i Equo. La reunió no serà pública i la formació lila no té intenció d'informar ni de l'hora ni del lloc de trobada.

stats