Política 23/09/2016

Errejón intenta tancar la polèmica a Podem sense resoldre la divisió

Els retrets amb Iglesias evidencien les divergències per l’estratègia del partit

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pablo Iglesias  i Íñigo Errejón al seu escó  al Congrés. Els dos dirigents de Podem discrepen sobre el to que ha de tenir  el partit i  quina ha de ser la relació amb  el PSOE.

MadridA Podem tots porten “el mateix rumb”. És el missatge que va enviar ahir el número dos de la formació, Íñigo Errejón, després d’una setmana en què s’han evidenciat les divergències estratègiques entre ell i el líder, Pablo Iglesias. Errejón va voler enviar un missatge d’unitat dins el partit i deixar clar que “companyonia i fraternitat no tenen res a veure amb estar tots d’acord amb tot”. La divisió, però, continua sense resoldre’s. Ahir els partidaris d’Iglesias responsabilitzaven el sector que apadrina Errejón d’haver iniciat una nova crisi interna al partit. La divisió, encara oberta, ha tingut tres actes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Primàries a Madrid

Les dues grans famílies del partit s’enfronten pel control de la regió

La batalla pel control del partit a la Comunitat de Madrid ha fet aflorar de nou les tensions entre les dues ànimes de la formació lila en plena contrarellotge per a la formació de govern a l’Estat o la convocatòria d’unes terceres eleccions. Fa dues setmanes el sector més afí al número dos del partit, Íñigo Errejón, va sacsejar la direcció amb l’anunci d’una candidatura no oficialista pel control de la capital espanyola. Al capdavant hi havia la regidora per Madrid Rita Maestre, exparella d’Errejón, i, per sorpresa de tothom, l’acompanyava Tania Sánchez, exdiputada d’IU i exparella de Pablo Iglesias. Era, doncs, una candidatura que barrejava diferents famílies del partit d’esquena al secretari general. “N’hi haurà de millors”, va reaccionar dolgut Iglesias.

Des d’aquell dia que les aigües han baixat mogudes dins del partit i s’ha repetit la batalla interna. El xoc d’estratègies no es dirimirà, almenys, fins al novembre. Serà llavors quan se celebraran les primàries de Podem a la Comunitat de Madrid. Iglesias ha empès el seu home de confiança al Senat, Ramón Espinar, a presentar-se. Encara no se sap què farà el sector anticapitalista (Esquerra Anticapitalista) -que té molt poder de mobilització-, però tot apunta que el líder d’IA a Madrid, l’eurodiputat Miguel Urbán, acabarà donant suport a Espinar. Si és així, es torna a posar de manifest el viratge de suports d’Iglesias dins del partit. En les anteriors primàries del 2014 Urbán era la proposta alternativa al candidat oficialista, Luis Alegre, que aleshores va guanyar per la mínima. Ara aquests dos blocs antigament enfrontats es presentarien junts enfront dels partidaris de la candidatura que apadrina Errejón.

Enfrontament a les xarxes

Iglesias i Errejón xoquen sobre el to que ha de tenir el partit

Les tensions entre els dos principals dirigents del partit lila, lluny de dissimular-se, van esclatar dimarts. “El dia que deixem de fer por als pocavergonyes no tindrem sentit com a força política [...]. Sembla que la política s’ha convertit en un problema de to”. Aquestes declaracions en clau interna d’Iglesias durant un míting a Galícia han generat aquesta setmana una guerra a les xarxes socials. “Als poderosos ja els fem por, aquest no és el repte. Ho és seduir la part del nostre poble que pateix però que encara no confia en nosaltres”, li va replicar Errejón en un tuit. “Sí, company, però al juny vam deixar de seduir un milió de persones. Parlant clar i sent diferents seduïm més”, va respondre-li el líder de Podem a la mateixa xarxa, posant de manifest les diferències. Des de llavors que la tensió no ha minvat.

La relació amb el PSOE

Monedero demana a Errejón que es posicioni sobre la investidura

Des d’ahir fins diumenge que Podem es mira al mirall a la Complutense de Madrid, on se celebra la Universitat d’Estiu de la formació -paradoxalment ha començat ja a la tardor-. El conclave havia de servir per debatre el futur del partit, però s’ha convertit en un escenari de retrets on es veuran obligats a posicionar-se sobre quin paper han d’adoptar amb el PSOE, ara que Pedro Sánchez ho vol tornar a provar. La cap de gabinet d’Iglesias, Irene Montero, va escalfar el debat dimecres, quan va assenyalar que les diferències al partit són sobre si s’ha de mantenir una relació d’igualtat amb el PSOE o una de diferent. Errejón no s’ha posicionat sobre el tema, mentre que la líder a Andalusia, Teresa Rodríguez, demana avalar Sánchez per expulsar el PP. El mateix pensen IU i Compromís.

El secretari d’organització, Pablo Echenique, va fer ahir una crida a l’ordre. Va demanar evitar les “colles” si es vol “mantenir el bé comú” i va alertar que aquest tipus de grups poden “produir disfuncions” al partit.

stats