Política 29/03/2016

Errejón trenca el silenci després de 13 dies: "És obvi que no comparteixo la decisió d'Iglesias"

Surt en defensa de Sergio Pascual i d'un model de partit federal, amb més pes dels territoris

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El número dos de Podem, Íñigo Errejón, s'ha dirigit als mitjans per primer cop des de la decisió de Pablo Iglesias de destituir la seva mà dreta, Sergio Pascual / EFE

MadridDesprés de tretze dies allunyat de les càmeres, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, ha trencat aquest dimarts els seu silenci. Des de la destitució fulminant per part de Pablo Iglesias de la seva mà dreta i secretari d’organització del partit, Sergio Pascual, que Errejón no s'havia pronunciat sobre la crisi al partit. En roda de premsa després de la junta de portaveus del Congrés, el número dos de Podem ha admès que "no han estat unes setmanes senzilles" per al partit, però que "han madurat" i ell ha retornat a l'activitat mediàtica amb "alçada de mires". "És obvi que no la comparteixo. No comparteixo totes les decisions del meu secretari general", ha assenyalat Errejón sobre la destitució de Pascual. Amb tot, ha tancat files amb Pablo Iglesias i ha recordat que Podem és un partit que aposta per les "discussions franques" sota "el criteri fonamental de no renunciar a convèncer-se els uns als altres".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de Podem al Congrés ha aprofitat la roda de premsa per esgrimir com hauria de ser, segons els seu punt de vista, l'organització del partit. Ha defensat que, ja l'estiu passat, assenyalava que Podem hauria de deixar de ser, després de les les eleccions del 20-D, una "màquina electoral" per convertir-se en un "moviment popular". En aquest procés, Errejón considera que Podem s'ha de convertit en un partit federal i donar més pes als territoris.

Errejón també ha fet gala del seu to més moderat, almenys amb les formes, amb el PSOE. Demà dimecres es reuneix el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. Per al número dos de Podem, que durant els últims dies ha treballat amb els socialistes perquè la trobada finalment es produís, "hi ha hagut bona sintonia en els contactes a priori". "És molt aviat per manifestar optimisme, però hem percebut en les converses prèvies una voluntat de fer camí", ha afegit.

Sense tancar la porta a C's

També ha sobtat del discurs d'Errejón que ha evitat tancar la porta del tot a Ciutadans, mentre que la resta de líders del partit, els més partidaris a Pablo Iglesias, s'esforcen en marcar el veto al partit d'Albert Rivera. El portaveu de Podem al Congrés ha assenyalat que "no sobra ningú" per sumar-se a un pacte de PSOE i Podem. I preguntat específicament si descarta un govern de coalició entre PSOE, Podem i C's, ha assenyalat que "no ho han entrat a valorar" encara perquè no està sobre la taula.

Cap a un model federal

El discurs del número dos de Podem sobre el model d'organització que ha de tenir el partit va en consonància amb el que defensava dilluns Sergio Pascual en un article a eldiario.es, en què, sobretot, reclamava proporcionar recursos econòmics tant els cercles com els òrgans municipals, així com dotar d’autonomia de decisió els territoris a través de la federalització de les estructures del partit, seguint un model similar al del PSOE amb un òrgan territorial específic. “La nostra organització serà federal o tindrà serioses dificultats per continuar assentant-se i consolidant-se”, assegura, i recorda que “encara queda molt per fer”.

Consens sobre l'elecció d'Echenique

El pròxim dissabte 2 d’abril es reuneix el consell ciutadà estatal de la formació lila, que haurà de beneir la designació de Pablo Echenique, líder de Podem a l’Aragó, com a nou secretari d’organització del partit. Serà llavors quan Echenique posarà a debat el rumb del partit. L’exeurodiputat opina que cal deixar enrere la màquina electoral en què s’ha convertit Podem i donar més poder a les bases, així com modificar els processos d’elecció.

Aquests són alguns dels punts que Pascual desgrana en el seu article,

stats