Política 30/11/2012

"És l'hora de més nacions": Una Catalunya independent reforçaria una tendència mundial, al 'The New York Times'

Un economista sosté, en un article, que la situació de Catalunya pot donar lliçons a Líbia, l'Iraq i fins i tot als Estats Units

Ara
1 min
Captura de l'article

BarcelonaUna Catalunya independent podria ser un model per a altres regions del món. Aquesta és la conclusió principal d'un article –titulat 'L'hora de més nacions'– de Casey B. Mulligan, professor d'Economia a la Universitat de Chicago, al blog 'Economix' del 'The New York Times'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'explicar que Catalunya "fa temps que forma part d'Espanya, però els seus residents pacífics parlen de ser un país independent de nou", i que les eleccions del 25-N han deixat un parlament amb una majoria sobiranista, Mulligan sosté que la independència de Catalunya "reforçaria una tendència mundial". La demografia i l'economia mundials estan canviant, i la teoria econòmica, apunta, preveu que les fronteres dels estats canviaran amb elles.

"Com més creixen els governs i la redistribució, les regions més riques troben els impostos més i més molestos. Amb la Guerra Freda acabada, les regions ètnicament úniques ja no noten els beneficis, en termes de seguretat, que generava el fet de ser part d'un estat més gran", analitza, després d'explicar que Catalunya té la seva pròpia llengua i una llarga història, i que el franquisme va eliminar moltes institucions catalanes.

"Cal seguir la situació de Catalunya –opina–, ja que pot donar-nos lliçons per a Líbia, l'Iraq i fins i tot els Estats Units, on les regions a vegades divergeixen en termes de cultura, llengua i preferències de governació". "Una petita nació pot establir-se pacíficament i pot demostrar tenir beneficis a llarg termini", conclou.

stats