Política 16/09/2014

Espadaler: "Les declaracions de Duran van ser dures, però la consulta s'ha de fer amb les màximes garanties"

El secretari general de CiU defensa l'aposta de Mas per una consulta legal i treu ferro a la plataforma Catalunya al Centre del líder democristià

Ara
2 min

BarcelonaEl secretari general de CiU, Ramon Espadaler, admet que les declaracions de Josep Antoni Duran i Lleida d'aquest cap de setmana passat contra Junqueras a Twitter van ser "dures", però recorda que són coherents amb la posició de CiU: que la consulta sobiranista "es faci amb garanties legals", com va deixar clar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, en l'obertura del debat de política general al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a la cadena SER, Espadaler ha insistit que la consulta s'ha de fer "amb les màximes garanties" i que "si no es pot fer en aquestes condicions no té sentit" que n'hi hagi, en referència a la desobediència civil que defensa el líder d'ERC per fer la consulta tant sí com no. Mas va esbossar ahir el camí cap a les eleccions plebiscitàries si l'Estat tomba el decret de convocatòria del 9-N, un cop aprovada la llei de consultes. Espadaler ha defensat el marc jurídic que està a punt d'aprovar el Parlament per "emparar" la consulta i ha advertit: "Que ningú no pensi que si no es fa la consulta s'haurà resolt el problema. S'hauran complicat".

Sobre el futur de CiU un cop els dos socis de la federació s'hagin de posicionar sobre el sentit de vot de la segona pregunta –si Catalunya ha de ser un estat independent–, Espadaler no s'ha volgut mullar i s'ha limitat a dir que les dues forces "comparteixen la necessitat de poder decidir, superar el marc de l'estat de les autonomies". Ha deixat clar que hi ha un "ventall de possibilitats" en relació amb el fet de si aquest "estat propi" inclòs al programa de CiU ha de ser independent o no. Duran és partidari de la confederació, mentre que Mas ja ha dit que en una consulta votaria sí-sí.

Espadaler ha tret ferro a la plataforma moderada Catalunya al Centre que impulsa Duran i ha negat que pugui substituir Unió si es trenca la federació. Al novembre Duran té previst celebrar una convenció ideològica per presentar en societat aquesta iniciativa, que arriba en un moment en què la consulta ha creat tensions a CiU fins al punt que ja n’hi ha que dins d'Unió –entre els quals, Duran– es plantegen un futur sense Convergència en cas que arribin unes eleccions plebiscitàries en què la independència se situï al centre del debat electoral. El dirigent democristià ja ha iniciat contactes amb la societat civil i el món empresarial per començar a esbossar la seva plataforma.

stats