Política 15/03/2016

Espadaler: "Tenim un problema amb la situació econòmica del partit. No ho podem dissimular"

Unió ajorna el congrés fins al mes de juny per reformar primer la seva estructura interna. Dividirà el conclave en dues fases: es modificaran els estatuts per adaptar la formació a la nova situació i després s'elegirà la direcció

Núria Orriols
3 min
Montse Surroca i Ramon Espadaler, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaDesprés d'acordar sotmetre a preconcurs de creditors el partit, els principals dirigents d'Unió han comparegut aquest dimarts en roda de premsa per donar explicacions sobre les darreres decisions preses. Hi eren presents el secretari general, Ramon Espadaler, i els membres del comitè de govern Antoni Font, Montserrat Surroca i Antoni Picó. Ni rastre de Josep Antoni Duran i Lleida, que va anunciar la seva retirada a principis d'any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim un problema amb la nostra situació econòmica i financera. No ho podem dissimular", ha reconegut el líder del partit, Ramon Espadaler, que ha titllat la decisió d'acollir-se al preconcurs de creditors de "necessitat imperiosa". Ha dit que el "primer pas" per fer front a la situació és "reconèixer-la". El preconcurs de creditors permetrà al partit donar-se un marge de dos mesos per negociar amb els creditors.

Espadaler ha xifrat el deute de la formació en 19 milions d'euros, que deuen principalment a entitats bancàries. El deute que tenia Unió amb la Seguretat Social, que ascendia a més de 400.000 euros, s'ha pagat –ha dit Espadaler.

Per fer front a la situació financera, després d'haver perdut la representació al Parlament i al Congrés de Diputats i la fuga de càrrecs locals del partit, Espadaler ha anunciat la renegociació del deute amb els creditors a través de la venda de patrimoni i la reducció de despeses administratives. "Volem donar viabilitat a Unió perquè hi creiem", ha dit Espadaler, que ha confirmat la voluntat del partit de vendre's la seu central, al carrer Nàpols de Barcelona, a més de la resta de locals que pot tenir en propietat el partit –tal com va publicar l'ARA.

Reformular el congrés

D'altra banda, el partit també ha decidit replantejar el congrés que tenia previst per al 16 d'abril. Arran de les consultes al territori, ha dit Espadaler, s'abordarà primer la reforma dels estatuts per "sacsejar" les estructures i fer un partit més "transparent i obert". Així, el congrés quedarà dividit en diferents fases: primer es modificarà l'estructura interna, en un conclave a finals de maig o principis de juny, i al mes de setembre s'escollirà la nova direcció i la ponència política (d'acord amb les noves regles). Espadaler s'ha mostrat convençut que els democristians tenen un espai electoral i que cal "construir una alternativa" a la Generalitat. El seu horitzó són les eleccions de 2017 i les municipals de 2019.

Tot i que l'ajornament del congrés coincideix amb els dos mesos de marge que ara tenen per negociar amb els creditors –era el 16 d'abril i s'ha ajornat a principis de juny– i serà un dels moments clau per saber la viabilitat del partit, Espadaler ha desvinculat aquestes dues decisions.

stats