Política 16/09/2012

Espanya torna a ensopegar amb un illot: Perejil ocupat o propaganda marroquina?

El grup marroquí Comitè d'Alliberament de Ceuta i Melilla anuncia que cinc activistes s'han plantat a l'illot amb dues banderes del Marroc i provisions per a 15 dies. El govern espanyol diu que la Guàrdia Civil no els troba

Efe / Ara
2 min
Illot perejil

Rabat / MadridEls illots espanyols a la costa marroquina tornen a portar problemes al govern de Mariano Rajoy, que fa unes setmanes es va trobar amb desenes d'immigrants africans a Tierra. Ara, però, es tractaria d'una acció política: la suposada ocupació del ja cèlebre Perejil, que en l'època d'Aznar ja va causar un greu conflicte diplomàtic perquè s'hi va instal·lar un grup de policies marroquins.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Comitè d'Alliberament de Ceuta i Melilla i les illes veïnes ha assegurat aquest diumenge a la tarda que cinc dels seus activistes han arribat nedant fins a l'illot, situat a 200 metres de la costa marroquina, i hi han hissat dues banderes del Marroc. El govern espanyol, però, no ho confirma: la Guàrdia Civil hi ha anat a fer una ruta de reconeixement "des del mar" i "no hi ha vist ningú", segons fonts del ministeri de l'Interior. El ministeri de Defensa tampoc confirma l'ocupació.

En canvi, Saïd Chramti, vicepresident del comitè d'Alliberament de Ceuta i Melilla, que havia assegurat que els activistes porten provisions per aguantar a Perejil durant 15 dies, ha apuntat que els activistes hi han arribat a primera hora de la tarda.

L'illot de Perejil, d'1,5 quilòmetres quadrats, és espanyol des del 1668, i el 2002 un grup de gendarmes marroquins el va envair i va provocar un dels pitjors conflictes diplomàtics que mai hagin tingut el Marroc i Espanya. El govern de José María Aznar va tancar l'episodi amb una acció militar que va acabar amb la hissada de la bandera d'Espanya, sis dies després de l'ocupació.

El succés d'aquest diumenge es produeix després que el 29 d'agost un grup de quatre marroquins enviats pel mateix comitè intentessin ocupar el penyal de Vélez de la Gomera, també de sobirania espanyola i situat davant de les costes marroquines; una operació que va fracassar perquè van ser desallotjats per membres dels Regulars que protegeixen el lloc.

Chramti qualifica l'episodi del penyal de Vélez de la Gomera de "pura diversió" i assenyala que d'aquí dues setmanes hi haurà una marxa en diferents punts del país per "demanar a Espanya que abandoni el que pertany al Marroc".

stats