Política 13/02/2011

Espanya vol rellançar la Unió del Mediterrani després de revolució d'Egipte

Efe
2 min

MadridEl Govern espanyol creu que les revolucions de Tunísia i Egipte han evidenciat el desig que hi hagi més avenços democràtics i econòmics a la zona, pel que considera que l'estancada Unió pel Mediterrani (UpM) és un instrument per ajudar a donar respostes a aquestes reivindicacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari d'Estat per a la UE, Diego López Garrido, ha afirmat que la cooperació entre les dues riberes del Mediterrani és avui "més útil que mai" i ha de ser una iniciativa que "cal encoratjar" amb la finalitat d'afavorir el desenvolupament del Nord d'Àfrica.

"La UpM adquireix encara més importància perquè és un instrument de modernització i avanç, així es va concebre, i és el que demanden les societats d'Egipte i Tunísia", ha assegurat a Efe López Garrido.

La Unió pel Mediterrani va ser impulsada pel president francès, Nicolas Sarkozy, al juliol del 2008 per potenciar la col·laboració entre els més de quaranta països de les dues ribes en matèries com l'energia, l'educació o l'economia.

No obstant això, la iniciativa amb prou feines ha tingut resultats per la seva excessiva dependència del conflicte del Pròxim Orient, que ha portat a ajornar dues vegades la II cimera prevista a Barcelona.

Es dóna el cas que la UpM ha estat copresidida fins ara per Sarkozy i l'enderrocat president egipci, Hosni Mubarak, la marxa del poder del qual ha estat encoratjada per la UE arran de les protestes a favor de més democràcia que van començar fa tres setmanes al Caire.

Segons el parer de López Garrido, les revoltes de Tunísia i Egipte obren una "oportunitat" per a rellançar el procés, que ha de mostrar-se com un curs per "resoldre problemes que han tenallat la ribera sud del Mediterrani".

El secretari d'Estat ha manifestat la necessitat d'evitar que la UpM estigui "tan condicionada" a la conjuntura del conflicte entre Israel i Palestina, encara que al mateix temps ha opinat que ha de ser un fòrum que contribueixi a la pau.

"Cal intentar donar a la Unió pel Mediterrani una autonomia pròpia perquè es converteixi en un instrument que serveixi a l'estabilitat a la zona", ha afegit López Garrido.

Espanya està a l'espera que se celebri la cimera de Barcelona per prendre el testimoni a França i passar a copresidir la UpM amb Egipte.

No obstant això, no serà possible fins que es constitueixi el nou govern egipci que surti de les eleccions, que encara no tenen data.

El bloqueig de la UpM va portar el jordà Ahmad Jalaf Masadeh a abandonar el 26 de gener passat la secretaria general del fòrum, amb seu a Barcelona.

Masadeh va dimitir al cap d'un any de ser elegit frustrat per la falta de recursos financers per als projectes previstos i els obstacles per desenvolupar la seva labor.

stats