Política 10/04/2012

Esperanza Aguirre proposa a Rajoy que l'Estat assumeixi les competències autonòmiques d'educació i sanitat

Segons la presidenta de la Comunitat de Madrid, la mesura suposaria un estalvi de 48.000 milions d'euros per a les autonomies

Agències
1 min
Esperanza Aguirre s'ha reunit aquest matí de dimarts amb Mariano Rajoy / EFE

MadridLa presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha proposat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que l'Estat central assumeixi les competències de sanitat, justícia i educació, i que els ajuntaments es quedin amb les de transports i serveis socials. Segons Aguirre, la reestructuració competencial suposaria un estalvi de 48.000 milions d'euros per a les autonomies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aguirre ha traslladat la seva proposta al cap de l'executiu espanyol en la primera reunió oficial que han celebrat els dos des que Rajoy va accedir al càrrec fa gairebé quatre mesos, en el marc de la ronda de reunions que el president espanyol manté amb els seus homòlegs autonòmics en les últimes setmanes.

En la trobada, que ha durat una hora i vint minuts, la presidenta madrilenya ha expressat la seva convicció que per sortir de la crisi cal "aprimar" i "encarar una reforma en profunditat" de l'administració pública, maximitzar els ingressos, reduir les despeses i "tallar radicalment la duplicació i triplicació de funcions".

En aquesta línia, Aguirre considera que és imprescindible "revisar d'arrel" l'estat autonòmic. En la trobada, la presidenta de Madrid ha subratllat que el model autonòmic es va crear per integrar els partits nacionalistes bascos i catalans i, en canvi, "el cafè per a tots" no ha funcionat, segons ha dit, perquè només ha servit per encarir el funcionament de "les altres quinze regions".

La presidenta s'ha mostrat més partidària de retirar les subvencions públiques "a tots els que poden, i s'han de sostenir sols", entre els quals ha citat els partits polítics, les patronals, els sindicats i les rendes altes.

stats