Política 12/04/2017

Esplugues fa cua per acomiadar Carme Chacón

Centenars de persones passen pel saló de plens, on s'han exposat les cendres de la socialista

Marta Vergoñós
2 min
Esplugues fa cua per acomiadar Carme Chacón

Esplugues de LlobregatFeia anys que vivia a Madrid, però Esplugues de Llobregat ha demostrat avui que segueix sent la ciutat de Carme Chacón, que va morir diumenge passat als 46 anys. Desenes de persones feien cua fins i tot fora de l'Ajuntament per acomiadar la socialista davant les seves cendres, que s'han exposat al saló de plens per desig exprés de la família.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament, va ser en aquest plenari on Chacón va començar la seva carrera política, que el 2008 la va portar a convertir-se en la primera ministra de Defensa de l'Estat. Va ser primera tinent d'alcalde del 1999 al 2003, i va seguir com a regidora fins al 2007, quan va plegar per ocupar la cartera d'habitatge en el primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Roses vermelles, símbol del socialisme que militava des de jove, han envoltat l'urna, darrere de la qual s'ha instal·lat una gran fotografia de Chacón feta durant la campanya electoral del 2015, la darrera en què va ser candidata. A l'esquerra, flanquejant, quatre banderes: la d'Esplugues, la catalana, l'espanyola i l'europea. L'acte de comiat ha començat amb un parlament de diversos familiars a porta tancada i ha seguit amb un rierol constant de persones que han dit adéu a Chacón fins a primera hora de la tarda.

"No només va néixer aquí, sinó que a més es va desenvolupar políticament aquí", subratlla Francisco Felipe, que com a president de l'associació de veïns del barri de Finestrelles havia mantingut bastant de contacte amb Chacón en els seus anys al consistori. "Sempre tenia un somriure per a tothom", afegeix l'Eliseu, un treballador de l'Ajuntament que havia coincidit amb l'exministra socialista.

A més de familiars, amics i excompanys de feina, també han anat fins a Esplugues diverses cares conegudes del socialisme català, com el secretari primer, Miquel Iceta, que ha recordat que el 19 d'abril es farà un homenatge a Barcelona en record de Chacón. També hi eren l'expresident José Montilla; els diputats socialistes José Zaragoza i José María Barreda; el primer secretari del PSC del Baix Llobregat, Antoni Poveda, i els alcaldes de Lleida, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans, Àngel Ros, Núria Parlón i Carlos Ruiz.

Tanmateix, els consellers Meritxell Borràs, Toni Comín i Jordi Jané han mostrat el condol en nom del Govern, i també hi han estat presents diputats catalans d'altres partits com Carlos Carrizosa, de Ciutadans, i Eduardo Reyes, de Junts pel Sí.

stats