Política 07/06/2011

Esquerra rebaixa la pressió al Govern i envia 5 condicions per dialogar els pressupostos

El PP dóna un ultimàtum al Govern i amenaça amb presentar una esmena a la totalitat

Acn
4 min
La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó.

BarcelonaLa portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha matisat la voluntat d'esmenar la totalitat dels pressupostos supeditant-la a la resposta del Govern a cinc condicions que han fet arribar a l'executiu. Els republicans reclamen una reunió amb Mas abans del 10 de juny per tractar aquests cinc punts que inclourien una moratòria de la supressió de l'impost de successions fins que no s'assoleixi el concert econòmic. Per la seva banda el PPC ha advertit que si no modifica parts dels pressupostos que consideren essencials, el seu grup també els esmenarà en la seva totalitat. El portaveu popular, Enric Millo, s'ha queixat que de moment el Govern "només ha escoltat" perquè en realitat busca l'acord amb Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esquerra Republicana de Catalunya ha reobert la porta per a la negociació dels pressupostos amb el Govern fent arribar al president de la Generalitat un document on s'estableixen cinc punts que consideren necessaris per tal que la formació republicana s'abstingui en la votació dels pressupostos presentats per CiU.

ERC matisa així la seva predisposició a esmenar la totalitat dels pressupostos supeditant-la a la resposta que doni l'executiu sobre cinc punts que demanen una moratòria en l'eliminació de l'impost de successions, l'aplicació universal de la sisena hora, el manteniment de les ajudes a les famílies de rendes mitjanes i baixes, el manteniment del pressupost del 2010 a l'atenció primària i la possibilitat de diàleg respecte la llei omnibus.

La formació republicana sol·licita la convocatòria d'una reunió entre Joan Puigcercós i Artur Mas per tractar aquests punts i constatar el "marge de maniobra" que el Govern permet a Esquerra per tal de decidir el seu vot. Això s'hauria de donar abans del 10 de juny que és la data en què s'esgota el temps per presentar les esmenes.

Es tractaria que el Govern ajornés l'eliminació de l'impost de successions fins que s'aprovés un acord de finançament com el concert econòmic, l'aplicació universal de la sisena hora per tal de garantir l'equitat del sistema educatiu respecte a l'escola concertada, garantir que les ajudes a les famílies es mantenen també a aquells nuclis que tenen com ingressos un o dos sous mileuristes, i el manteniment del pressupost aprovat el 2010 per l'atenció primària. Finalment els republicans reclamen "el manteniment d'una interlocució tranquil·la" respecte a la llei omnibus.

Per la seva banda, Enric Millo, portaveu del PP al Parlament, ha llençat un ultimàtum al Govern advertint-li que si no modifica parts del pressupost que els populars consideren essencials, el seu grup presentarà una esmena a la totalitat als comptes de la Generalitat. "Fa vuit dies dèiem que esperàvem entrar en converses. Ara, nosaltres no podem avançar un fruit visible de els converses esporàdiques que hem tingut", ha explicat el popular. I és que a només 48 hores de finalitzar el termini per presentar-la, el PPC "no descarta" acabar seguint aquest camí, cosa que podria "conduir a un retorn del pressupost al Govern o a noves eleccions".

"Si haguéssim de jutjar l'actitud del Govern, hauríem de pensar que el Govern prepara eleccions anticipades o que compta amb ERC", ha expressat el portaveu del PPC. Amb tot, ha manifestat que espera que el Govern pugui negociar "i no només escoltar-nos" en els propers dos dies, malgrat que ha reconegut que al seu grup té la sensació "de que el Govern està buscant l'acord amb Esquerra, que busca la complicitat amb Esquerra".

Finalment el portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, ha respost que en la negociació dels pressupostos no es tanca la porta a ningú i ha considerat que no veia els cinc punts proposats per ERC com a taxatius i condicions. "Tenim la voluntat de parlar, però no confonguin l'absència de marge de maniobra als pressupostos amb una suposada prepotència del Govern, que no existeix". Sobre la moratòria de l'impost de successions, ha dit que el grup de CiU va complir el seu programa aprovant la setmana passada la llei que deixa pràcticament a zero successions i ha assegurat que "no contemplen la possibilitat de moratòries al respecte".

Espadaler ha destacat que tenen "una preferència que és aprovar un pressupost que van partir amb la modèstia de demanar als grups una reflexió d'acord amb el moment que es viu dient que ni els demanaven un vot a favor". Ha destacat que parlaran amb tothom i amb el PSC, "tot i les declaracions de Nadal". Parlarem amb tothom tot i el que he sentit per boca de Nadal. En aquest sentit, ha demanat als grups parlamentaris que no confonguin l'absència de marge per la negociació en el sentit ampli amb "la prepotència del Govern, que no hi és". De fet, ha indicat que el Govern "no té marge per a la negociació amb uns pressupostos que té la pistola al pit de la necessitat de reduir el doble del que l'ha reduït".

Pel que fa als socialistes, el seu president, Joaquim Nadal, ha reiterat la intenció del seu partit d'esmenar la totalitat dels pressupostos tenint en compte que CiU no canviarà la seva actitud respecte a l'eliminació de l'impost de successions malgrat que ERC, grup que encara no ha expressat la seva negativa, encara mantingui la moratòria del tribut com a condició per arribar a un acord.

En aquest sentit, Nadal ha expressat que el seu grup esmenarà la totalitat dels pressupostos en tant que la seva formació ja va obrir la porta a una negociació que CiU es "nega" a acceptar. "Només pot ser ajudat qui accepta ser ajudat" ha expressat el socialista.

stats