Política
Política 21/01/2011

Eugeni Gay: "No som una cambra política"

El recentment escollit número dos del TC ha explicat en entrevista que no pateix per la cobertura política de la llengua catalana ja que considera que la sentència de l'Estatut no l'afebleix

à. G.
1 min
Eugeni Gay, nou vicepresident del TC. Foto: ACN

BarcelonaEugeni Gay ha defensat la feina del Constitucional en relació a la sentència de l'Estatut, en una entrevista concedida a a Catalunya Ràdio després d'haver estat nomenat vicepresident d'aquest tribunal. “No som una cambra política. Nosaltres només podem actuar d'acord amb el dret, que és el que fem”. Preguntat pel fet que són els partits qui nomenen els magistrats, Gay ha recordat el cas italià, on recentment el Constitucional ha dictat sentències que perjudiquen Berlusconi, tot i que bona part dels jutges ho són a proposta seva. “El TC està polititzat? Depèn, no actuem amb criteris polítics, però hem de respondre a allò que se'ns presenta. En tot cas, no podem resoldre problemes polítics. La sentència de l'Estatut no era política: era respondre a 310 pretensions de nul·litat que un grup polític, legitimat, havia presentat”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gay també ha lamentat els atacs que ha rebut l'òrgan al llarg dels darrers anys. “Hem aguantat crítiques duríssimes, fins i tot de caire personal. Tots hem rebut, jo també he rebut. Mai no hem contestat i és difícil haver d'aguantar sense poder respondre mai”, ha explicat, tot recordant que un dels membres del TC va morir d'un infart.

Sobre el llarg temps que va passar fins tenir la sentència enllestida, ho ha adduït a la complexitat del recurs presentat: “Per un sol article triguem molt de temps. No perquè no treballem, sinó perquè partim del principi de constitucionalitat de tots els actes, i sobretot dels actes del Parlament”. Gay ha assegurat que sobre l'Estatut, la intervenció de la sentència ha estat mínima. De manera més concreta, ha afirmat: “No crec que la cobertura política de la llengua catalana quedi afeblida”.

stats