Política 19/01/2016

L'Eurocambra obre la porta a investigar la incorporació d'exministres a consells d'empreses energètiques

L'esmena aprovada i presentada per CDC posa en el punt de mira les anomenades portes giratòries

Ara
1 min
Una votació que va tenir lloc ahir durant el ple del Parlament Europeu a Brussel·les.

BarcelonaEl Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts una esmena que reclama a la Comissió Europea que investigui les anomenades portes giratòries per part d'exministres. En concret, el text presentat per l'eurodiputat de CDC Ramon Tremosa reclama que s'investigui si hi ha relació entre la presència de polítics i exministres dels estats membres de la Unió Europea en els consells d'administració de grans empreses energètiques i l'existència de "pràctiques oligopolítiques" per part d'aquestes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'esmena ha estat aprovada per 500 vots a favor, 137 en contra i 73 abstencions. La intenció de Tremosa és que s'aclareixi si existeix un possible favoritisme de les empreses per incorporar aquests dirigents, especialment a l'estat espanyol, on s'han produït diversos casos en els últims anys. "Significa una reprovació del capitalisme castís que han promogut durant dècades PP i PSOE des del govern de l'estat espanyol", ha assegurat l'eurodiputat.

En les darreres dècades hi ha hagut una quantitat gens menyspreable d'exministres i ex alts càrrecs del govern que s'han incorporat a consells d'administració d'importants empreses. El mateix expresident del govern espanyol Felipe González va fitxar pel de Gas Natural-Fenosa Gas Natural-Fenosa com a conseller independent l'any 2010, càrrec que va deixar l'any passat. L'exministra d'Economia i Hisenda Elena Salgado, que va governar durant l'etapa de José Luis Rodríguez Zapatero, està en el d'Endesa. També l'expresident espanyol José María Aznar va fitxar per Endesa l'any 2011 com a assessor extern de la cúpula directiva a canvi d'una retribució de 200.000 euros anuals. L'exministre d'Interior Ángel Acebes, per la seva banda, es va incorporar al d'Iberdrola.

stats