ENQUESTA DEL CEO
Política 31/01/2015

Examen al Govern: aprovat en procés, suspès en retallades

L’executiu obté un 4,87 de mitjana però la majoria li dóna més de 5

Sara González
3 min

BarcelonaEl govern d’Artur Mas frega l’aprovat. En un 2014 en què han tingut continuïtat les polítiques d’austeritat i que ha estat marcat pel continu conflicte amb l’Estat, els catalans en valoren la gestió amb un 4,87, una mitjana que millora lleugerament la xifra de fa un any, quan va quedar-se en un 4,75. Es tracta d’un suspens amb matisos. Les dades de l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) apunten que, dels 1.600 enquestats entre el 26 de novembre i el 18 de desembre, un 61,4% avaluen l’executiu amb una nota d’entre un cinc i un deu. Són les notes molt baixes entre els que el suspenen el que fa que baixi la mitjana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No són xifres dolentes, tenint en compte el que està fent el Govern i en quin context. Està fregant l’aprovat de mitjana i hi ha una majoria que aprova el Govern -va afirmar el director del CEO, Jordi Argelaguet, intentant treure ferro a la qualificació global-. Ja li agradaria a Hollande tenir aquesta nota”.

Més nota en el bloc sobiranista

Tot i que les relacions entre CiU i ERC s’han tensat en els últims mesos -i més després que els republicans hagin forçat la compareixença d’Artur Mas al Parlament per donar explicacions pel cas Pujol-, la nota que atorguen al Govern els votants del partit que lidera Oriol Junqueras, un 6,07, no queda gaire lluny de la que li atorguen els votants de CiU, un 6,77. La resta d’electors enquestats suspenen la gestió de l’executiu, tot i que els de la CUP li posen un 4,72 i els d’ICV-EUiA un 4,09, fet que demostra que els votants dels partits que han pres part en el procés sobiranista tendeixen a tenir una millor opinió de l’acció del Govern.

De fet, a la pregunta de què és el que consideren que ha fet millor l’executiu, l’opció majoritària -una de cada quatre respostes- és l’“impuls del dret a decidir”. Això no evita, però, que el percentatge dels que es consideren tant espanyols com catalans hagi crescut d’un 31,2% en el baròmetre del novembre a un 35,9% i el dels que se senten només catalans hagi baixat tres punts, fins al 26,2%.

El pitjor del Govern, segons assenyala un 20,4%, són les retallades en serveis públics. Després de quatre anys de tisorades, des del 2011, l’àmbit en què els ciutadans estarien majoritàriament més disposats a tolerar restriccions és el de l’habitatge de protecció oficial. En canvi, un 63,7% deixen clar que no accepten retallades en l’atenció sanitària. La conselleria que dirigeix Boi Ruiz ha sigut, de fet, una de les que més està patint el rebuig social arran dels efectes que han tingut les retallades de pressupost.

La prova és que, desglossades, les àrees d’actuació que els ciutadans suspenen són les d’universitats i investigació, serveis socials i sanitat pública. En canvi, superen el cinc l’acció en política lingüística, ports i aeroports i transport públic. Val a dir, però, que la lluita contra la corrupció no s’ha sotmès a valoració de la ciutadania en aquesta última enquesta del CEO.

Sigui com sigui, són les polítiques d’austeritat les que passen més factura al Govern. Un 49,6% opinen que l’equip d’Artur Mas no sap com resoldre els problemes del país, un percentatge, però, que s’ha reduït en quatre punts respecte al de fa un any. Un de cada quatre sí que creu que sap com solucionar-los però que el que li cal és temps. I és que l’estudi també revela que un 58,5% dels enquestats pel CEO mantenen o augmenten la confiança en l’executiu.

Atur, Espanya i corrupció

A l’hora de preguntar quines són les principals preocupacions dels catalans, pugen al podi l’atur i la precarietat laboral -que amb un 51,7% ha sigut una constant durant tota la crisi-, la conflictiva relació entre Catalunya i Espanya (un 36,3%) i la insatisfacció amb la política (un 36,2%). En aquesta última categoria queden inclosos els casos de corrupció, que és l’opció més mencionada dins d’aquest grup.

stats