ELECCIONS DEL 28-N
Política 13/12/2010

La FIEC denuncia la pèrdua de 3.346 vots per correu

Segons la Federació Internacional d'Entitats Catalanes, 17.435 catalans residents a l'estranger van votar, però Correus declara haver-ne lliurat 14.793

Redacció
2 min

BarcelonaLa Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) ha denunciat la desaparició de 3.346 vots per correu a les eleccions al Parlament del 28-N que suposadament es van perdre en el trajecte entre l'oficina de correus i el punt d'escrutini del Cens Electoral de Residents Absents (CERA) de cada demarcació. La FIEC assegura, a més, que milers de catalans de l'exterior no van poder votar perquè no van rebre les paperetes en els seus països de residència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la FIEC, 17.435 catalans que viuen a altres països van poder emetre el seu vot. Tot i això, Correus declara haver lliurat a la Junta Electoral a Barcelona un total de 14.793 sobres de votació dels quals només 14.503 van entrar en urna, és a dir, una diferència de 290. A Girona, on Correus diu haver lliurat 2.071 sobres, se'n van comptabilitzar menys de la meitat, 948, una diferència de 1.123. A Lleida se'n van lliurar 2.109 i se'n van comptabilitzar la meitat, 1.097, una diferencia de 1.012. Finalment, a Tarragona se'n van lliurar 1.808 i entren en urna 887, menys de la meitat, amb una diferencia de 921. Així, doncs, un total de 3.346 vots de l'exterior "es van perdre".

A més, la participació en aquestes eleccions ha estat del 13,31% de les persones censades al CERA. Segons la federació, aquesta dada és "sorprenent" tenint en compte que la participació va ser del 20,8% a les eleccions del 2006. Només l'any 1995 va haver-hi una participació tan baixa en aquest col·lectiu.

La FIEC explica que la Junta Electoral Central i Correus havien anunciat que tots els sobres de votació van ser tramesos als inscrits al CERA el dia 8 de novembre, però entorn el dia 25 de novembre catalans residents a molts llocs del món van començar a fer arribar a consolats i ambaixades espanyoles, a partits polítics catalans i a la FIEC queixes pel fet que a pocs dies de les eleccions els sobres amb les paperetes no havien arribat als destinataris.

De fet, no es va rebre ni un sol vot de Mèxic on, com ja havien advertit la Federació Internacional d'Entitats Catalanes i algunes forces polítiques, les paperetes no van arribar a cap dels residents. Tampoc van arribar a tots els residents a l'Argentina. La mateixa situació d'escassa recepció de sobres amb paperetes es va donar als EUA i a la majoria de països de l'Amèrica Central.

stats