Política 29/08/2014

L'esquerra llatinoamericana dóna suport al 9-N

El Fòrum de São Paulo reunit a La Paz aprova una declaració a instàncies d'ERC, ICV i la CUP

Ara
2 min
Lula s'adreça al Fòrum de Sao Paolo, que ha demanat també la continuïtat d'Evo Morales i Dilma Roussef al poder a Bolívia i Brasil i el retorn de Tabaré Vázquez a Uruguai / EFE

BarcelonaLa vintena edició del Fòrum de Sao Paulo, reunit aquest any a La Paz, la capital de Bolívia, ha inclòs avui en la seva declaració final un posicionament inequívoc a favor del procés català i la consulta del 9 de novembre. Ho ha fet a instàncies d'ERC, ICV i la CUP, que són presents a la trobada i han aconseguit que el text de suport al procés català s'aprovi al plenari. És una declaració política important que se suma al suport d'altres famílies polítiques, com ara els Verds, el Partit de l'Esquerra Europea i el Partit Liberal europeu, en un moment en què els estats, sobretot els de la UE, neguen el suport al procés català i tanquen files amb Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Fòrum, que enguany arriba a la vintena edició, és una organització que agrupa la major part de l'esquerra llatinoamericana. Molts dels partits que en formen part són ara els que governen als seus països. Un dels principals objectius d'aquesta organització, des de la seva constitució el 1990 a instàncies de l'expresident brasiler Lula da Silva, ha estat la recerca d'un model alternatiu de desenvolupament amb justícia social i generar una trama de relacions per a l'intercanvi d'experiències i idees.

Els contactes per aprovar el text els han dut a terme els representats d'ERC, David Minoves, i ICV, Àlex Mañas. El text aprovat afirma en relació "al procés radicalment democràtic que ha iniciat el poble de Catalunya per decidir el seu futur polític a través de les urnes" i expressa el seu suport a "la celebració d'una consulta sobre el futur polític de Catalunya prevista per al 9 de novembre de 2014".

En aquest sentit insten a "establir un diàleg entre les institucions de l'estat espanyol i les catalanes per trobar les condicions que garanteixin l'exercici democràtic del dret a decidir del poble català".

stats