Política 29/07/2015

Homs: "L'únic que actua de forma unilateral és l'Estat"

El conseller de la Presidència presenta al Parlament l'informe una 'Crònica d'una ofensiva premeditada' i assegura que "ens trobem davant una Loapa general"

Núria Orriols
5 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs / ACN

Barcelona"No tenim cap competència exclusiva a les nostres mans, tot està directament intervingut per una teranyina jurídica imposada al marge de la Constitució". Així de cru ha estat el conseller de Presidència, Francesc Homs, en la presentació de l'informe 'Crònica d'una ofensiva premeditada' al Parlament, que detalla al llarg d'un centenar de planes totes les mesures preses per part del govern espanyol que minven, segons l'Executiu, la capacitat d'autogovern de Catalunya. Homs ha denunciat que actualment Catalunya té "menys eines" que abans per fer front a les necessitats de la ciutadania i ha asseverat que "estem davant una Loapa general, sense transparència ni seguretat jurídica". "L'afectació és universal, en tots els àmbits de la Generalitat", ha sentenciat. "Hem perdut autogovern, hem anat enrere com els crancs en els últims deu anys", ha dit. El conseller de la Presidència ha comparegut a la comissió d'Afers Institucionals per presentar aquest informe elaborat per l'executiu d'Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha denunciat que "l'únic que actua de forma unilateral és l'Estat", i ho fa, ha dit, el govern espanyol "en abús de poder" a través del "domini" que té de les institucions". "S'imposa el criteri, no es dialoga ni es negocia", ha assegurat. En aquest sentit, aprofitant que fa deu anys es tramitava l'Estatut d'Autonomia al Parlament, ha dit que la reforma de l'Estat espanyol "està exhaurida". "La tercera via ha estat una font de fracassos i de frustació. Ha mort".

A més, ha remarcat que el govern espanyol tampoc ha fet una proposta concreta a Catalunya que no fos el "no", tal com ha assegurat que sí que s'ha fet des de Catalunya. En aquest punt ha fet referència a la reforma de l'Estatut, el pacte fiscal o la consulta. "No hi ha hagut una alternativa per part dels partits espanyols", ha assegurat.

Homs ha dit que aquest "diagnòstic" hauria de ser "compartit" per tots els grups polítics perquè tots en són "responsables", ha afirmat davant els diputats presents a la compareixença.

Els objectius de dèficit, un "desafiament"

També ha carregat contra el que considera "arbitrarietat" i "asfíxia" econòmica orquestrada per part del govern espanyol i ha situat com a exemple els objectius de dèficit que el ministeri d'Hisenda pilotat per Cristóbal Montoro estableix per la Generalitat. "Se'ns exigeixen uns objectius de dèficit que suposen un desafiament a la viabilitat de l'Estat del Benestar", ha dit Homs. La compareixença coincideix en el temps amb la reunió que aquest dimecres mantindrà el Conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, al Consell de Política Fiscal i Financera sobre els objectius de dèficit i també amb l'opinió emesa per l'Autoritat Independent de Responsabitat Fiscal que ahir demanava més marge per Catalunya.

Homs també ha destacat els "efectes" que té l'"ofec" en la vida quotidiana de la ciutadania catalana fent referència, també, a la "manca" d'inversions.

La "sobirania" com a solució

ERC ha assegurat que la recentralització demostra que l’unica via de sortida és el dret a decidir i la independència, ja que és la manera que l’Estat “no bloquegi” les decisions que es prenen des de Catalunya. El diputat Pere Aragonès ha fet referència al decret de pobresa energètica recorregut per part del govern espanyol o a l’impost de dipòsits bancaris. En aquest escenari, ERC aposta perquè Catalunya sigui “sobirana” i prengui les seves pròpies decisions.

El PSC a Homs: "Vostè només ha fet el ploramiques"

El diputat de PSC Maurici Lucena ha sigut molt dur en la seva intervenció. Ha assegurat que l’informe conté "elements infàmes", i és una "bona metàfora de la legislatura que es tanca i del govern del president Mas", ha assegurat. El títol de l’informe, ha dit, és “més propi d’una novel·la” que d’un estudi "seriós". "Vostè havia d’haver presentat avui els assoliments del govern i no un memorial de greuges”, ha afirmat Lucena. Per al socialista, l’informe demostra que el govern d’Artur Mas ha estat un "fracàs" i que no ha assolit “cap nova competència i cap nou finançament". "Només s’han dedicat al monotema i ho han trinxat tot", fins i tot el "sistema de partits a Catalunya", ha asseverat, "i ara es presenten en una llista tuti-fruti encapçalada per una persona que qüestiona la presidència d’Artur Mas", en referència a Raül Romeva. I Lucena ha acabat la seva intervenció referint-se directament a Homs: "Vostè només ha fet el ploramiques".

El PP: "Han estat el pitjor govern de la història de Catalunya"

Els populars han carregat contra l'informe del Govern i han tret pit del seu propi informe per contrastar els arguments de la Generalitat. El diputat Santi Rodríguez ha acusat l'executiu d'Artur Mas de "covard" i de "no reconèixer la situació econòmica i financera". "Intenten presentar la justificació de perquè el Govern no ha fet res", ha dit el popular. “Vostès no han estat capaços de fer front a la situació que va deixar el tripartit”, ha afegit, assegurant que el govern esapnyol ha estat “lleial” als catalans. “Catalunya té els mercats tancats per la seva pròpia gestió econòmica”, ha afirmat, “deixin de mentir i no diguin que l’Estat no aporta recursos", ha sentenciat. El popular ha acabat la seva intervenció afirmant que el Govern d'Artur Mas "ha estat el pitjor de la història", no només per la seva gestió sinó per haver "dividit" els catalans. I referint-se directament a Francesc Homs ha dit: "El millor d’aquesta compareixença és que serà la última que faci com a conseller de Presidència".

ICV-EUiA titlla l'informe d'"insuficient"

ICV-EUiA, per la seva banda, ha coincidit en el "diagnòstic" de recentralització però ha titllat l'informe d'"insuficient". El diputat ecosocialista Jaume Bosch ha remarcat que malgrat que l'executiu de Mas critiqui el govern del PP, CiU en el seu moment va pactar amb els populars en els seus dos primers anys de Govern a Catalunya. "No n'he vist cap referència" a l'informe, ha dit Bosch. Alhora, ha recordat que a Madrid els convergents han pactat amb Mariano Rajoy la reforma laboral o la llei d’estabilitat pressupostària. A mes, ha assegurat: "S'oblida de les polítiques del seu Govern que també han perjudicat els ciutadans".

C's sobre l'obra de Govern: "Ha estat una ofensiva premeditada contra la convivència"

La diputada de C’s Carina Mejías ha titllat la compareixença del conseller de Presidència com el seu "primer acte electoral". Segons Mejías, l'informe és un "recull de mentides" que "repeteix idees de forma sistemàtica" per "fer creure que aquests problemes són reals". "Només sembren la discòrdia entre els catalans, la seva acció és irresponsable i immoral", ha sentenciat la de C's. Així, Mejías ha fet la seva pròpia "crònica" de l'actuació de la Generalitat: "Ha estat una ofensiva premeditada contra la convivència dels catalans".

Per altra banda, sobre el full de ruta fixat per Junts pel Sí, la diputada ha assegurat que "s'han cregut que estant per sobre de les lleis" i que "no hi ha cosa més antidemocràtica". I alhora, ha carregat contra l'actuació del govern: "Han dissenyat estructures Estat per saltar-se les lleis i han creat el Consell Assessor per a la Transició Nacional per dissenyar un cop d'Estat postmodern", ha sentenciat.

stats