POLÍTICA
Política 26/07/2012

Fabra culpa ara el finançament autonòmic de la situació dels comptes valencians

Diu ara que si l'Estat hagués destinat als valencians "els mateixos diners que a la resta d'espanyols" el deute seria un 60% menor. Això sí, considera que amb el pacte fiscal, Artur Mas no vol un tracte just per a Catalunya, sinó un tracte privilegiat

Ara / Agències
2 min
Els dos governs No fan autocrítica

MadridEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha assegurat que el principal problema que tenen avui els comptes del País Valencià és "culpa" del finançament rebut de l'Estat, perquè "si s'haguessin destinat els mateixos diners a cada valencià que a la resta d'espanyols", el deute seria un 60% menor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fabra s'ha pronunciat així durant un esmorzar informatiu organitzat pel Fòrum ABC a preguntes del públic sobre si la situació en què es troben ara els comptes valencians és una "herència" de l'expresident Francesc Camps. Ha respost que es poden consultar els comptes per veure en què ha gastat els diners la Generalitat.

La comparativa, amb Catalunya

El president ha insistit que reclama un "finançament just". A criteri seu, només que el model de 2009 hagués tingut en compte que el País Valencià té un milió més d'habitants dels comptabilitzats, tindria ara 12.300 milions d'euros més, i el seu deute cauria un 60 per cent. "Volem que tothom pugui cobrar el mateix en funció dels ciutadans que tinguem, perquè el que no té sentit és que un valencià rebi 875 euros menys que un català", ha reclamat.

El president ha insistit que els valencians estan "pitjor finançats, amb una renda per càpita inferior a la renda espanyola i una balança fiscal negativa", i ha dit que aquesta situació només es produeix a la seva comunitat i a Múrcia. Del dèficit fiscal català, ni rastre.

Preguntat sobre la petició del Parlament català del pacte fiscal i sobre si ell compartiria aquesta reclamació per a la Comunitat Valenciana, ha dit que, a diferència del president català, Artur Mas, ell només aspira com a valencià a ser un "ciutadà mitjà espanyol "que tingui" els mateixos ingressos de l'Estat "que la resta de ciutadans". "Jo l'únic que demano, a diferència d'Artur Mas, és un tracte just", ha insistit Fabra.

stats