Política 09/10/2011

Fabra remarca la necessitat del corredor mediterrani i al·ludeix a "sacrificis" per sortir de la crisi

El president valencià demana en el seu discurs institucional del 9 d'octubre reformes estructurals de l'economia i defensa que la solució no és pujar impostos

Acn
3 min

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha apel·lat aquest diumenge al corredor mediterrani per "multiplicar les expectatives de generar ocupació, riquesa i benestar". Fabra ha destacat el potencial econòmic valencià i el paper històric de la Mediterrània com a eix de comunicació. Durant el seu discurs institucional en motiu del 9 d'octubre, diada del País Valencià, Alberto Fabra ha remarcat que la situació econòmica obliga a prendre "decisions valentes", exigeix "sacrificis" i ha defensat que cal rendibilitzar els recursos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president valencià s'ha mostrat contrari a augmentar els impostos i ha defensat que els diners "han d'estar en mans dels ciutadans i de les empreses". La conjuntura econòmica i la importància del corredor mediterrani per a l'economia valenciana han marcat el discurs d'enguany del president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, en motiu de la diada del 9 d'octubre.

Fabra ha iniciat el seu parlament recordant la figura de l'expresident preautonòmic Enric Monsonís, mort recentment i pel qual s'ha guardat un minut de silenci. El president valencià ha continuat rememorant la història, amb la fundació del Regne de València amb la conquesta de València per Jaume I, tal dia com avui de l'any 1238.

Alberto Fabra ha repassat els anys d'esplendor del territori valencià com a punt de trobada i port important en la Mediterrània. En aquest punt, Fabra ha assenyalat que la Mediterrània ha estat "la gran ruta de comunicació" i que continua sent "un element fonamental per al nostre desenvolupament".

Corredor mediterrani

El president ha indicat que el País Valencià "té tot el potencial" i "totes les capacitats" per tornar a ser "un dels centres més potents del Mediterrani, igual que ho vam ser al Segle d'Or". "Avui, el Corredor Mediterrani és la infraestructura que ens ha de dur a la nostra segona esplendor", ha defensat Fabra. El president valencià ha remarcat que l'eix és "la via necessària per unir el nostre territori amb Europa i multiplicar les expectatives de generar ocupació, riquesa i benestar".

Els "sacrificis" de la crisi

Fabra també ha al·ludit a la situació econòmica destacant que cal abordar-la "amb realisme i pragmatisme". El líder popular ha assegurat que les administracions han de ser rendibles amb els seus recursos i ha instat els responsables polítics a prendre "decisions valentes".

En aquest punt, ha assegurat que l'actual conjuntura exigeix "grans esforços i de vegades sacrificis que hem d'estar disposats a fer". Fabra ha defensat la necessitat de reinvertar-se per ser més eficients, austers i transparents i ha indicat que la solució no és pujar els impostos perquè "on millor poden estar els diners és en mans dels ciutadans i de les empreses perquè, amb les dosis necessàries de confiança, es recuperi l'activitat econòmica".

Francisco Camps, el gran absent

L'expresident valencià Francisco Camps ha estat el gran absent en l'acte institucional en motiu del 9 d'octubre. Camps no ha acompanyat l'actual president del govern valencià, en canvi sí s'han pogut veure els expresidents Zaplana i Joan Lerma o d'altres representants polítics com la ministra de Sanitat, Leire Pajín, o el vicesecretari de comunicació del PP, Esteban González Pons.

Processó cívica

En acabar l'acte, la comitiva institucional s'ha desplaçat a la processó cívica de la Senyera pels carrers de València. Seguint la tradició, la bandera dels valencians es treu de la vitrina de l'ajuntament de València i s'autoritza la seva sortida del consistori per presidir la processó.

La Senyera és treta de l'ajuntament pel balcó a les 12 h del migdia seguint el protocol que indica que no s'ha d'inclinar en cap moment. En aquell moment, sonen 21 salves d'honor i la Marxa Reial. S'inicia aleshores la processó fins a la catedral de València on la Senyera presideix l'acte solemne.

Des d'allà s'inicia una nova marxa fins a la plaça del Parterre, on hi ha l'estàtua de Jaume I, on s'hi realitza una ofrena floral al monarca i s'interpreta l'himne oficial. En acabar, la bandera torna al consistori, on ha d'entrar de nou sense inclinar-se.

Distincions

Abans del discurs, el president Fabra ha lliurat les altes distincions de l'Ordre de Jaume I, que s'atorguen anualment en motiu del 9 d'octubre en reconeixement a la trajectòria professional i la contribució cultural d'entitats i personalitats del País Valencià.

Entre els guardonats d'enguany destaquen la companyia Ford Espanya, amb seu a Almussafes (Ribera Baixa), el torero Vicente Barrera; l'Ordre de Terciaris Caputxins i Càritas Diocesanes d'Oriola-Alacant, Sogorb-Castelló i València; l'exnovillero i fotògraf Francisco Cano Lorenza (Canito); l'escultor Ramón de Soto, per a la Societat Filharmònica de València, i per la Banda Municipal de València.

El pilot Roberto Merhi, el ciclista Angelino Soler Romaguera, el clubs d'atletisme de Benacantil Port d'Alacant, de Platges de Castelló i d'Atletisme València Terra i Mar han obtingut plaques d'or al Mèrit Esportiu.

Les distincions de la Generalitat al Mèrit Científic, han estat atorgades al creador de l'Institut de Tecnologia Química, Avelino Corma, i per al científic Carlos Belmonte.

stats