Política 29/02/2016

Fachin avisa Iglesias que no subscriurà "un pacte entre cúpules"

El diputat demana que primer es parli de projecte i es prioritzi el debat als cercles

Sara González
2 min
Albano Dante Fachin, a la roda de premsa d'aquest dimecres.

Barcelona"Primer, el debat i després, les persones". Així respon Albano Dante Fachin, aspirant a liderar Podem, a l'estratègia que té prevista el líder del partit, Pablo Iglesias, per evitar una fractura interna dins de Podem. Segons el diputat, la intenció de la direcció estatal, que passa per promoure Jèssica Albiach o Raimundo Viejo per a la secretaria general i desactivar la llista de Fachin oferint-li ser portaveu, no seria més que "un pacte entre cúpules que deixaria sense veu la gent de les bases", ha dit en declaracions a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que l'estratègia d'Iglesias -que entrarà en campanya si finalment no hi ha acord a la direcció de Podem Catalunya-, avançada per l'Ara, ha caigut com una gerra d'aigua freda en l'entorn del diputat, que compta, a més amb simpaties dins de Barcelona en Comú, la plataformes liderada per Ada Colau que vol liderar la creació d'un nou partit d'esquerres fruit de la fusió de sigles. "Quina és la invitació que em fan? Manegar entre nosaltres un partit? Això no respon al que ha de ser Podem", afirma Fachin, que considera que no es pot negar que des de la dimissió de Gemma Ubasart just després del 27-S, Podem a Catalunya no ha tingut "ni direcció ni debat" sobre com ha de ser el partit.

El dirigent de Catalunya Sí que es Pot reivindica que ell no s'ha postulat per ser secretari general, tot i que admet que té al cap que la plataforma 'Ho Podem tot', que vol que serveixi per fer entrar en ebullició les bases, pugui acabar sent una candidatura. Insisteix, però, que abans de parlar de candidatures i de la possibilitat de llista única que planteja Iglesias cal veure si hi ha "punts en comú" per confluir. "Es parteix de l'error de pensar que el debat va malament dins d'una organització. No em sentiria còmode en una organització on no hi hagués debat perquè aquest enforteix", diu traient ferro a la possibilitat que hi hagi dues llistes. A més, si bé des de l'entorn d'Iglesias s'acusa Fachin d'estar "enganyant" les bases mentre pacta amb Colau la fusió dins del nou partit, ell replica que "és impossible enganyar quan es treballa perquè sigui la gent la que debati".

Fachin assegura que, per ara, ell i el seu entorn és l'únic que ha posat un projecte de debat sobre la taula i lamenta que el secretari d'organització de Podem, Sergio Pascual, assegurés dissabte en una entrevista a Europa Press que el diputat es precipitava postulant-se per liderar el partit quan ell, diu, només vol que s'encari ja el debat d'una assemblea per triar nova direcció que encara no té data. En aquest sentit, recorda que Raimundo Viejo sí s'ha postulat. "En tot cas, insisteixo, ni decideixo jo ni decideix Madrid i hi ha gent que s'està deixant la pell perquè s'obri un profund debat" assegura Fachin. Tota una advertència per deixar clar a Iglesias que no intenti agafar les regnes del partit a Catalunya.

stats