Política 08/07/2017

Fachin margina Giner en un càrrec menor a la direcció

El diputat de Podem lamenta que s’apartin veus crítiques

X.t.
2 min
El diputat de Podem i membre de Revolta Global Joan Giner en una comissió recent al Parlament.

BarcelonaEl secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, ha degradat el fins ara número 2 del partit, el diputat Joan Giner, a un càrrec secundari en la direcció del partit lila. Segons va explicar el líder de Podem, Giner deixa de ser el secretari d’organització i passa a la secretaria d’anàlisi estratègica, un trasllat que considera un simple “canvi nominal”. Fachin va recordar que després de l’assemblea de Vistalegre II va passar el mateix amb la secretaria que ocupava Íñigo Errejón, i ara ha volgut “homogeneïtzar” l’organigrama en relació amb l’estatal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Joan Giner, però, no va amagar la seva decepció per la decisió de la direcció. El dirigent de Revolta Global va assenyalar que han treballat lleialment a la direcció de Podem tot i tenir-hi diferències, i va qualificar la seva sortida d’“error democràtic”. Fachin va rebatre’l i va dir que “una amplíssima majoria” del consell ciutadà va aprovar els canvis. Tant el secretari general com Giner van restar importància a les discrepàncies que tots dos mantenen en relació amb l’1-O i van negar que aquest hagi sigut el detonant dels canvis a l’executiva. En tot cas, la posició de Revolta Global, el corrent anticapitalista en què milita Giner, discrepa obertament de la posició oficial de Podem, que ahir mateix va plantejar Fachin. El partit lila considera l’1-O una “mobilització” més a favor del dret a decidir, en la qual ells participaran. En canvi, Revolta Global aposta per anar més enllà i assumir com a vinculants els resultats del referèndum, tal com defensen Junts pel Sí i la CUP.

Secretari general qüestionat

L’executiva de Podem va aprovar dijous per unanimitat l’estratègia que seguirà de cara al referèndum. Va ser, però, una reunió tensa en la qual van aflorar les discrepàncies entre diversos membres de l’executiva. Giner confia que la direcció “esmeni” l’error i es respecti la pluralitat al partit. A banda de Giner, també s’han apartat Enver Aznar, secretari de formació, Andreu Escobar i Gertrudis Conde. En el seu lloc han entrat la diputada de CSQP Àngels Martínez i Manel Cónsola, responsable d’organització de la demarcació de Lleida. No són els primers canvis a l’executiva. Al febrer Fachin ja va rellevar els crítics Jéssica Albiach i Marc Bertomeu. Tots dos formen ara part de la coordinadora de Catalunya en Comú. Les crítiques a Fachin s’han intensificat des que es va desmarcar del nou partit de l’esquerra alternativa liderat per Colau i Domènech, i les bases ja han començat a recollir suports per forçar una assemblea que revoqui el secretari general, també pel seu suport a l’1-O.

stats