Política
Política 26/01/2012

Felip Puig, sobre el referèndum sobiranista escocès: “Em fa enveja l'actitud d'Anglaterra; m'agradaria veure Espanya amb la mateixa actitud democràtica”

El conseller d'Interior es ratifica en la correcció de l'actuació policial de plaça Catalunya de finals de maig. Espera que les negociacions amb els sindicats de Mossos es resolguin "en els pròxims" dies

Ara
2 min

BarcelonaFelip Puig exhibeix prudència a l'hora de valorar el procés referendari escocès, i ho argumenta amb el precedent basc: "En un moment donat vam tenir enveja d'Euskadi, i de moment estan governats pels socialistes" amb el suport del PP. No obstant això, el conseller d'Interior assegura que té "enveja" de la postura del govern anglès: "m'agradaria veure Espanya amb la mateixa actitud democràtica", sentencia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Els matins de TV3Els matins , Puig ha insistit que l'actuació policial de neteja de plaça Catalunya, a finals de maig, va ser la correcta, tant des del punt de vista "polític" com "operatiu", i ha emplaçat la decisió final sobre la imputació del cap dels Mossos, Manel Prat, al poder judicial: "Veurem què diu el jutge". Segons Puig, el desplegament policial "mai" va voler atemptar contra el dret de manifestació, i assegura que es va fer per prudència en considerar que es podria generar un conflicte davant la possible victòria del Barça a la Champions. "Vam intentar el diàleg, no es va poder donar, i els serveis de neteja van necessitar l'ajuda dels Mossos", ha sentenciat.

El conseller d'Interior presentarà els pressupostos del seu departament aquest dijous al Parlament, amb una retallada del 4,9%. Puig ha assegurat que, majoritàriament, recaurà sobre les despeses de funcionament, que corresponen als capítols 2, 4 i 6, a la vegada que repercutirà en les inversions: no es podran començar alguns parcs de bombers i de Mossos, i d'altres de començats s'hauran de "dilatar". Sobre els salaris dels funcionaris que pengen d'Interior, Puig ha assegurat que la rebaixa d'entre un 4 i un 5% en la nòmina global serà la mateixa que en la resta dels treballadors públics de la Generalitat, i que presumiblement recaurà en alguns complements específics de les pagues extres, "però pot ser diferent".

Sobre les negociacions amb els sindicats de Mossos d'Esquadra, el conseller d'Interior desitja que es resolguin "en els pròxims dies", ja que espera que entenguin que les retallades "estan tocant tots els servidors públics". Les reunions es reprendran en els pròxims dies i Puig ha assegurat que hi ha contactes amb representants de tots els sindicats.

El conseller d'Interior també ha valorat la mesura presentada ahir pel ministre de Justícia, que passa per instaurar la cadena perpètua revisable. Puig ha assegurat que estudiaran la proposta "amb detall", però ha reconegut que "plantejat així, no agrada". No obstant això, ha matisat que si es planteja des des punt de vista d'analitzar amb més rigor els permisos i les bonificacions dels presos de llarga condemna, "no" li semblaria malament.

Respecte la sentència absolutòria de Camps i Costa, Puig considera que, com a conseller d'Interior, li pertoca exhibir "respecte i consideració" en relació amb les decisions de la justícia, malgrat que entén la sorpresa social generalitzada.

stats