Política 28/09/2016

Felipe González: "Em sento enganyat per Sánchez, em va dir que s'abstindrien en la segona votació"

L'expresident espanyol carrega contra el primer secretari del PSOE en una entrevista a la SER i diu que hauria de dimitir si el comitè federal rebutja el congrés i les primàries. En un comunicat, Sánchez respon que "respecta" les opinions de González

Ara
3 min
L'expresident del govern espanyol Felipe González ha demanat als quatre líders espanyols que no es tornin a presentar si hi ha terceres eleccions

BarcelonaFelipe González se sent "enganyat" per Pedro Sánchez per no permetre la investidura de Rajoy. En una dura entrevista per telèfon a la SER de poc més d'un quart d'hora, l'expresident del govern espanyol ha revelat que el primer secretari del PSOE li va dir en una reunió al juliol que els socialistes s'abstendrien en la segona votació de la investidura de Rajoy."Ha canviat de posició; no ho ha explicat a ningú, tindrà les seves raons però jo no les entenc". "Les terceres eleccions serien un disbarat, ens podrien portar a una crisi del sistema", ha afegit en referència a la necessitat de deixar que el PP formi govern.

Felipe González creu que Sánchez hauria de dimitir si el comitè federal del PSOE rebutja dissabte que ve els plans anunciats dilluns pel primer secretari. Això és: un congrés el desembre després de les primàries del 23 d'octubre, que servirien de plebiscit al suport a Rajoy. "En la cultura del partit, si el comitè federal fixa una posició, la que sigui, abstenció, no abstenció, vot en contra, aquesta posició majoritària l'assumeix tot el món i, si el secretari general no la vol assumir, òbviament ha de dimitir", ha defensat González. L'entrevista estava enregistrada. González és a Colòmbia, on ha assistit a la signatura de pau entre el govern i les FARC.

Sánchez planteja primàries al PSOE com un plebiscit entre abstenció a Rajoy i govern de canviL'expresident no veu possible que Sánchez pugui formar govern. "Podríem caure en la trampa que sortís investit, però no és possible formar un govern", ha dit, en referència al suport necessari dels partits independentistes catalans. "Un govern Frankenstein no és bo ni possible". "Fer un govern amb 85 diputats i amb gent que vol liquidar i trossejar Espanya no és possible". "El primer que ha de fer és reconèixer la derrota", ha remarcat González. "Estan lluitant per ser més grans que Podem, quan el que han de fer és lluitar per ser l'alternativa al PP, l'objectiu és substituir la dreta". "Algú hauria d'assumir alguna responsabilitat per anar de derrota en derrota fins a la victòria final", ha conclòs.

Sánchez ignora González

Pocs minuts després de l'entrevista, el PSOE ha enviat un comunicat del secretari general en què afirma que Sánchez "manté converses habituals amb dirigents i exdirigents del Partit Socialista i que no valorarà ni en farà públic el contingut". També diu que "respecta les opinions expressades" per Felipe González i insisteix en el pla plantejat dilluns després dels resultats de les eleccions basques i gallegues. Sánchez també remarca que "la posició del secretari general i del comitè federal del PSOE ha estat sempre clara en relació amb la unitat d'Espanya i el nostre model territorial", en resposta al rebuig de González a un pacte "amb gent que vol liquidar i trossejar Espanya".

Malgrat aquest comunicat, dos homes del cercle més íntim de Pedro Sánchez han respost González des de diferents ràdios. Antonio Hernando, portaveu del PSOE al Congrés, ha explicat a Onda Cero que tot i que ell mateix va tenir dubtes sobre l'abstenció després dels resultats del 26-J, després de parlar amb diferents socialistes va confirmar el seu 'no'. També ha dit que més enllà del que es diguessin Sánchez i González el 29 de juny, l'11 de juliol el comitè federal del PSOE –el mateix òrgan que es reunirà aquest dissabte un altre cop– va mantenir per unanimitat la negativa del partit a abstenir-se en favor del govern de Rajoy.

I César Luena, secretari d'organiztació del PSOE, en declaracions a la COPE ha demanat a Felipe González que "no confongui els desitjos de la realitat del PSOE". Luena ha assegurat que "la veritat i tota la veritat" és que el Pedro Sánchez "sempre ha tingut molt clar votar 'no' al PP i a Rajoy".

stats