Política 28/01/2016

Felipe González demana al PP i al PSOE que no impedeixin que l'altre partit governi

En una entrevista al diari 'El País', l'expresident del govern espanyol advoca per superar l'eix esquerra-dreta i tancar els pactes en funció de si els partits tenen un projecte "reformista" per al país

Laia Vicens
3 min
Felipe González i Pedro Sánchez, aquest dimecres, a l'Hospitalet. / MANOLO GARCÍA

BarcelonaPrefereix una alternativa de govern "progressista i reformista", però conscient que l'aritmètica parlamentària ho fa pràcticament impossible, l'expresident del govern espanyol i encara referent intern al PSOE Felipe González ha demanat tant al PP com a la direcció del seu partit que prioritzin els interessos del país i no de partit i que "no impedeixin que l'altre governi". Ho ha dit en una entrevista al diari 'El País' per explicar el seu punt de vista sobre la situació política espanyola, "cansat" de males interpretacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

González, que juntament amb exministres del PSOE hauria expressat a ambaixadors a Espanya de països de la UE les preferències per un executiu amb Mariano Rajoy i Albert Rivera facilitat per l'abstenció del PSOE, demana al secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, que dialogui amb el PP. "Una altra cosa és que hi hagi marge per a un acord després de l'experiència de Rajoy", diu.

I és que les eleccions del 20-D van deixar un Congrés difícilment governable –PP i Ciutadans no sumen i tampoc ho fan PSOE i Podem–, de manera que qualsevol acord per garantir la governabilitat passa per un pacte entre, almenys, tres formacions. Per a l'expresident, aquesta entesa no s'ha de basar en "els vots per la investidura", sinó en vots per "desenvolupar un programa de govern". De fet, demana superar l'eix esquerra-dreta i comptar els escons en funció dels partits que "sumin en un projecte reformista per a Espanya". "No hi entren els que volen acabar amb aquesta realitat o posar-la en risc", afegeix.

És un clar avís als independentistes i, sobretot, a Podem, a qui González no estalvia crítiques una vegada més. De fet, de l'entrevista es pot deduir que l'expresident del govern no vol ni sentir a parlar d'un pacte entre Sánchez i Pablo Iglesias. Segons argumenta, Podem "vol liquidar, no reformar, el marc democràtic de convivència i, de passada, els socialistes". "Actua des de posicions semblants a les dels seus aliats a Veneçuela, però ho amaguen de manera oportunista", afirma, per sentenciar: "Són pur leninisme".

En aquesta línia, ahir els dirigents de Podem, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, van denunciar en dues entrevistes radiofòniques que alguns sectors del PSOE –en referència a la vella guàrdia socialista– posin "l'excusa" de la defensa del referèndum per a Catalunya que fa el partit morat per no pactar.

No a la gran coalició

A banda de refusar un pacte amb Podem, Felipe González també descarta una gran coalició entre PP, PSOE i Ciutadans. Una fórmula que "neix d'un fracàs" i que no es planteja la governabilitat d'Espanya "a mitjà termini".

Segons l'expresident, Espanya viu un "final de cicle" i, per afrontar-lo, "falta un projecte reformista per a Espanya". "Per les reformes que Espanya necessita cal comptar amb el PP", defensa. És per això que, de l'entrevista, es dedueix que l'escenari pel qual advoca Felipe González és que el PSOE s'abstingui i deixi governar el PP, amb el suport o no de Ciutadans. Una idea que també és secundada per la vella guàrdia socialista.

El periodista Ernesto Ekaizer, en un article a l'ARA, ho resumeix així: "Felipe González no vol cap pacte amb Podem per formar govern. Tampoc eleccions. I si el preu per evitar les dues coses és abstenir-se i deixar que governi el PP, doncs què hi farem. Segons González, aquest preu no és tan impossible de pagar com pensa una gran part del PSOE".

Amb tot, Pablo Iglesias ha replicat a González i ha afirmat que "seria molt decebedor" per a les bases i els votants socialistes que les opinions de l'expresident triomfin en el consell federal d'aquest dissabte, quan el PSOE prendrà el pols dels 'barons' pel que fa la política de pactes. Ho ha dit en una entrevista a RNE.

Crítica i autocrítica pels resultats del 20-D

En l'entrevista, González dispara triplement contra el PP: per mantenir "actituds immobilistes", per haver fet una "lectura errònia" dels resultats de les eleccions generals –considera que és una "derrota" del PP per haver perdut 60 diputats i haver constatat que té el "rebuig" de la resta de partits– i per la "irresponsabilitat" de Mariano Rajoy de declinar fer-se càrrec de la investidura tot i que el rei Felip VI l'hi va demanar.

L'exdirigent socialista, això sí, també fa autocrítica i lamenta que el PSOE també interpretés malament els resultats del 20-D. "El PSOE ha patit una derrota clara i hauria d'haver considerat la voluntat dels ciutadans", afirma.

stats