Política 24/06/2015

Felipe González atribueix la "pèrdua de rellevància" d'Europa als "nacionalismes que refusen la solidaritat"

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, recorda que Europa es construeix a partir de la solidaritat "entre els estats i dins dels estats" i crida els governants espanyols a "resoldre els problemes amb esperit constructiu"

L.v.
2 min
González, Rajoy, Schulz, Felip VI i representants dels diversos poders de l'Estat han coincidit en l'acte de commemoració dels 30 anys de l'adhesió d'Espanya a la UE / EFE

BarcelonaLa commemoració dels 30 anys de l'adhesió d'Espanya a la UE ha estat farcida de referències a les tensions entre Catalunya i l'estat espanyol. El president del govern espanyol que va firmar l'adhesió, Felipe González, ha afirmat que "la pèrdua de rellevància" d'Europa es deu, d'una banda, a la "reaparició dels nacionalismes que refusen els valors de solidaritat i integració europea", en una referència velada al procés sobiranista català, i, de l'altra, a "l'error" dels estats a l'hora d'afrontar la crisi econòmica. "El refús a Europa no és per la crisi, sinó per la manera d'afrontar-la", ha dit en un acte al Palau Reial de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qui també ha criticat les mesures que ha pres Europa per passar pàgina de la crisi ha estat el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, que ha admès que "és normal" que les noves generacions se sentin allunyades d'una Europa que "salva els bancs però no els joves". "Jo tampoc vull aquesta Europa", ha sentenciat.

Schulz també s'ha referit a les tensions territorials a l'estat espanyol. Ha recordat que Europa es construeix a partir de la solidaritat "entre els estats i dins dels estats". "Heu de resoldre els vostres problemes amb esperit constructiu", ha demanat als presents, entre els quals es trobaven els expresidents González, José María Aznar i José Luís Rodríguez Zapatero, els monarques Felip VI i Joan Carles I, així com diversos representants dels poders de l'Estat i del govern central.

Al seu torn, el rei Felip VI ha fet una crida a la unitat i el consens per avançar cap a una societat integrada a Europa. "Unitat, consens i democràcia, plasmats des del 1978 a la nostra Constitució, ha estat i segueixen sent les claus del nostre èxit", ha assegurat.

L'acte ha servit també per evidenciar les discrepàncies entre les dues principals famílies europees, els socialdemòcrates i els conservadors. Si Schulz i González han carregat contra les mesures dels organismes europeus per superar la crisi, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reivindicat Espanya com "el millor exemple" que l'estratègia de combinar "la solidaritat europea" amb la "responsabilitat de cada estat" funciona per deixar enrere la crisi. "Ja estem superant la crisi", ha assegurat.

stats