ELECCIONS EUROPEES
Política 28/05/2014

Felipe González veuria "una catàstrofe" que quallés una "alternativa bolivariana" per a l'Estat com Podem

L'expresident del govern espanyol lamenta també el creixement de "nacionalismes irredempts i insolidaris" que "són el contrari de la solució"

Efe
2 min

MadridL'expresident del govern espanyol Felipe González ha mostrat aquest dimectes la seva por davant de la "catàstrofe" que suposaria per a Espanya i per a Europa que tinguin èxit "alternatives bolivarianes influïdes per algunes utopies regressives" com Podem. González ha assistit a la presentació de la vuitena edició de l'informe sobre la democràcia a Espanya 2014, de la Fundació Alternativas, en què es constata una ruptura progressiva entre la ciutadania i les elits polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Molt pessimista sobre la sortida de l'estancament econòmic –creu que Espanya ha tocat "fons" però que estarà molt temps en aquesta situació– i de la crisi de governança mundial, González no ha volgut parlar de la del seu partit, el PSOE. I no ho ha fet, ha argumentat, perquè els ciutadans no pensin que "la casta" política només es preocupa d'ella mateixa quan el panorama de la societat és tan dolent. "Ara hem tocat fons, però estarem una temporada en el fons, que és on més es pateix", ha avisat el també exsecretari general del PSOE, i l'única referència al seu partit ha estat per dir precisament que no opinaria sobre si calia o no congrés, o seguir els estatuts o fer primàries.

Ha fet també una breu al·lusió a les eleccions europees i ha considerat que el resultat "és molt greu", encara que només ho hagi assumit una de les forces majoritàries. "I, per cert, com ho assumeix carreguen contra ella", ha afegit en al·lusió a les crítiques a Alfredo Pérez Rubalcaba per convocar un congrés extraordinari per deixar la secretaria general. El resultat del PP "no ha estat més brillant", i menys encara tenint en compte que és la primera vegada que un partit al govern central, que ha guanyat per majoria absoluta, perd tant crèdit electoral.

I en una al·lusió implícita a l'auge de Podem, que ha tret cinc escons al Parlament Europeu, ha alertat contra "alternatives bolivarianes influïdes per algunes utopies regressives" que condueixen "al de sempre", de manera que "es reparteix igual, però misèria, llevat de la nomenclatura, que mai es queda amb misèria".

En aquest sentit, ha mostrat la seva por que tinguin èxit aquestes propostes i ha estat contundent: "Una alternativa bolivariana per a Espanya i per a Europa seria una catàstrofe sense pal·liatius". "Tant de bo no arribi, però, si arriba, un tindria el consol de dir 'jo ja ho vaig dir'", ha apuntat.

González, que s'ha reconegut part de la "casta" que critica el líder de Podem, Pablo Iglesias, tot i que fa 18 anys que és fora del govern espanyol, ha apuntat també que "els més vells del lloc" recorden que ja hi va haver una reacció social similar el 1968, amb una protesta global contra el sistema que va fer pujar els seus impulsors, fins que la ciutadania va descobrir la seva veritable cara.

De la mateixa manera, s'ha lamentat del creixement a Europa de "nacionalismes irredempts i insolidaris" que "són el contrari de la solució" i que només contribueixen a "agreujar seriosament el problema". La solució, al seu parer, passa per "més Europa".

stats