POLÍTICA
Política 13/09/2011

Felipe González veu la UE “a la vora d'un abisme irreversible”

Insta les institucions europees a reconèixer “el grau d'alarma i emergència que la situació exigeix”

Redacció
2 min

MadridL'expresident del govern espanyol Felipe González ha demanat avui a les institucions i líders europeus que reconeguin que la UE està "a la vora d'un abisme” que pot ser “irreversible”, de manera que ha advocat per assumir "el grau d'alarma i emergència que la situació exigeix", informa Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident del govern espanyol ha fet aquesta anàlisi en la seva intervenció durant l'acte de presentació del llibre La fragmentació del poder europeu, de José Ignacio Torreblanca, a la seu de la Fundació Mapfre a Madrid. "El diagnòstic ha de ser sever, rigorós i ha de tenir el grau d'alarma i emergència que la situació exigeix. Estem a la vora del precipici", ha afirmat.

"Per què no diem que som a la vora del precipici? O és que s'ha de saltar per damunt del precipici per reaccionar?", s'ha preguntat a continuació González. S'ha mostrat partidari que els líders europeus diguin als ciutadans "honradament" els problemes que té la UE, que, segons ell, "està malament i està reaccionant agònicament" davant la crisi econòmica. "Com que no tinc responsabilitat institucional, dic el que em dóna la gana", ha etzibat l'excap de l'executiu.

González ha comparat els mandataris europeus amb "llebrers corrent darrere d'una llebre mecànica, que no saps mai qui la porta". Segons la seva opinió, la culpa és dels mercats perquè no se sap qui porta aquesta llebre, "darrere de la qual corren els llebrers, i quan creuen que estan a punt de mossegar-la, la separen deu metres i tornen a córrer agònicament”. "Això és el que hem viscut al mes d'agost", ha resumit en relació amb les turbulències viscudes en els mercats.

González ha insistit que si els líders i les institucions de la UE "no tenen sensació que estem a la vora d'un abisme que pot no ser reversible, si segueix havent-hi una política que sens dubte és de passos endavant, però una política agònica de persecució de la llebre, els llebrers rebentaran”. Com ja ha fet les últimes setmanes, González ha reclamat una política econòmica i fiscal comuna a la UE i que es posin en marxa els bons europeus, la qual cosa –ha apuntat– donaria estabilitat als comptes de cada país.

stats