EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 26/06/2012

Fernández Díaz amenaça ara amb la il·legalització de Bildu

El ministeri de l'Interior amenaça amb la il·legalització de Bildu després que l'Ajuntament de Sant Sebastià hagi subvencionat un documental sobre presos d'ETA. Els abertzales el titllen d'exagerat.

Marc Toro
2 min
L'alcalde de Sant Sebastià, Juan Karlos Izaguirre, en una inauguració ahir amb el diputat general Martín Garitano, també de Bildu.

BARCELONA.Una setmana després que el Tribunal Constitucional (TC) es pronunciés a favor de la legalització de la formació abertzale Sortu i que des del govern espanyol, així com des dels sectors més conservadors del PP, expressessin amb vehemència la seva oposició a la sentència, ara el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, amenaça d'il·legalitzar Bildu. En un comunicat emès ahir, Fernández exigia a l'Ajuntament de Sant Sebastià, governat per la coalició abertzale, que retiri la subvenció de 9.000 euros que va destinar el 22 de juny a la producció del documental Barrutik begirako leihoak [A l'interior de les finestres], sobre cinc presos d'ETA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre considera que amb aquesta subvenció s'incompleixen les condicions fixades pel TC per autoritzar la legalització de Sortu. En concret, Fernández Díaz es referia al fonament jurídic número 15 de la sentència de l'alt tribunal, que prohibeix la realització "d'actes d'enaltiment dels autors d'accions terroristes o la seva presentació com a víctimes o herois", uns tipus de conductes que tenen un abast especial quan vénen de càrrecs institucionals. Així, si Bildu no rectifica el ministeri demanarà a la fiscalia que insti la il·legalització de la coalició, que va guanyar les eleccions a la capital guipuscoana el 22 de maig del 2011. Pel ministre, els fonaments jurídics aplicats a Sortu han de servir per a Bildu.

Davant l'amenaça de quedar fora de la llei (als membres del govern local de Bildu no els podrien fer desprendre, en cap cas, de les actes de regidors), l'alcalde, Juan Karlos Izagirre, va expressar ahir el seu desacord amb les opinions del ministre, que va considerar "totalment exagerades i fora de lloc". Izaguirre va assegurar que la decisió de subvencionar el documental es mantindrà perquè es tracta d'una ajuda "com tantes altres" que s'atorguen des de l'Ajuntament. De fet, en un comunicat emès el mateix dia que es va anunciar la subvenció, el govern municipal basc ja va deixar clar que el documental tan sols mostra "de manera oberta i humana una realitat social que sovint ha estat oculta" i va subratllar que el tractament als presos se situa "per sota (o per sobre) de tota èpica".

Allau de crítiques

L'anunci d'Interior s'afegeix a les crítiques que el consistori basc ha rebut des que va decidir donar suport econòmic al documental. Al rebuig inicial de la decisió per part dels grups municipals del PSE-EE i PP, ràpidament s'hi va sumar l'associació d'ultradreta Manos Limpias, que el mateix dia va presentar una denúncia a l'Audiència Nacional contra Izaguirre i la junta de govern local per "apologia del terrorisme i malversació de fons públics". En la mateixa línia, l'associació Unió de Guàrdies Civils va instar ahir Fernández a abandonar les "amenaces i paraules buides" i a actuar contra Bildu després d'equiparar el documental amb la humanització de Hitler. I l'última reacció va ser la del líder del PP basc, Antonio Basagoiti, que ahir també va donar el seu suport al ministre i el va instar a tenir "molt vigilats" els membres de Bildu. Tot i així, va assegurar que es tracta d'una situació que s'ha "d'analitzar amb calma".

stats