Política 25/10/2016

Fernández rebaixa el to contra el PSC: "Ningú ha llançat amenaces de cap tipus"

El president de la gestora del PSOE es tanca a l'abstenció parcial i insta Iceta a fer cas de la decisió del comitè federal en què "van participar"

Dani Sánchez Ugart / Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Felip VI i Javier Fernández (PSOE) / EFE

MadridEl president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, ha dit aquest dimarts que cal "esperar a veure què fa el PSC" en relació amb la votació de la investidura de Mariano Rajoy, però ha demanat al partit liderat per Miquel Iceta que "tinguin molt en compte que diumenge van participar en un òrgan democràtic", i els ha instat a respectar la decisió que va sortir del comitè federal. Fernández ha afirmat que "en cap cas ens estem plantejant què passarà si es produeix aquesta diferència", perquè hi ha marge perquè els diputats acabin votant l'abstenció, tot i el no rotund del líder del partit a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No em consta que ningú estigui llançant amenaces de cap tipus", ha asseverat, tot i que ahir dilluns diversos 'barons' socialistes van parlar sense embuts de la possibilitat de "divorci" entre tots dos partits. "El que correspon ara és intentar persuadir-los [als que volen trencar la disciplina de vot] perquè no prenguin aquesta decisió", ha reblat.

Després de reunir-se amb el rei, en la segona jornada de la ronda de consultes, Fernández ha transmès al monarca l'acord a què va arribar el comitè federal del PSOE diumenge d'abstenir-se a la investidura de Mariano Rajoy. "La nostra posició està fixada en l'acord. En la primera votació direm no i en la segona ens abstindrem", ha expressat.

"Li he dit al rei que el PSOE s'abstindrà, i no he entrat en matisacions" sobre la formula d'aquesta abstenció, ha relatat el president de la gestora, que ahir va rebre una carta de vuit secretaris generals territorials demanant que l'abstenció fos només d'11 diputats. "El terme abstenció és prou clar i literal", ha afirmat Fernández, que ha reconegut haver respost a aquests 'barons' que "el to literal del mandat del comitè federal" no deixa lloc a aquestes fórmules.

Segons Fernández, el PSOE no s'està "plantejant" donar suport als pressupostos del PP, i la decisió de l'abstenció se circumscriu només a la investidura.

Fernández ha respost també a les acusacions de "traïció" que els fan els convocants de la manifestació que pretén encerclar el Congrés el dia de la investidura, i ha afirmat que el seu partit "liderarà l'oposició", mentre Podem "prendrà el carrer".

stats