CANVI DE CICLE
Política 19/09/2014

El PSC defensa que la llei de consultes no servirà per celebrar el 9-N per justificar el seu vot afirmatiu

Ferran Pedret afirma que el PP és qui ha treballat més a favor de l'independentisme i critica que la forma en què es condueix el procés dificulta un referèndum pactat

R. Tugas / S. González
2 min
Ferran Pedret, al Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaEl diputat del PSC, Ferran Pedret, ha estat el primer representant dels grups en defensar el seu posicionament en el debat de la llei de consultes aquest divendres al Parlament. I, preveient les crítiques que li arribarien del PP o C's pel seu vot a favor a la norma que servirà per convocar la consulta del 9-N, s'ha justificat negant que avalin aquesta via per exercir el dret a decidir. "Aquesta llei no és l'instrument per a la consulta del 9-N", ha defensat Pedret, que creu que, "si el president convoca la consulta amb ella, significarà que desconeix la llei que avui aprovem i l'Estatut d'autonomia" i suposarà "un tret al peu". De fet, el diputat socialista ha assegurat que "la manera com el procés s'ha conduït ha estat maldestre i contraproduent", ja que "ens allunya d'una solució pactada". En aquest sentit, ha lamentat que la resta de grups no acceptessin una esmena del PSC que proposava portar al Consell de Garanties Estatutàries les preguntes que es pretenguin realitzar a través de consultes, ja que creu que la que es preveu per al 9-N no s'inclou en el marc de les competències catalanes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a les previsibles crítiques dels populars, que sovint acusa els socialistes de col·laboradors del procés català, Pedret ha defensat que, "si algú ha treballat incansablement a favor de les tesis independentistes, aquest és el PP". El diputat del PSC ha criticat així els atacs a Catalunya de ministres del govern espanyol o el fet que es tanqui en banda a l'hora de negociar un referèndum pactat. L'endemà del referèndum escocès, de fet, ha recordat que l'acord "no va ser cosa d'un dia arribar a solucions", motiu pel qual ha reclamat reprendre el diàleg.

Finalment, Pedret ha negat que sigui impossible aplicar una tercera via per reformar l'Estat en sentit federal. "Ens rebotem davant la idea que Espanya no pot canviar", ha lamentat, i ha recordat un gran nombre d'espanyols d'arreu de l'Estat que al llarg de dècades ha reivindicat canvis a l'Estat.

stats