Política 17/05/2012

Un article del 'Financial Times' defensa el concert econòmic com a "part de la solució" dels problemes a l'Estat

El text alerta que la intervenció de les autonomies podria "crear un problema polític real"

Acn
2 min

BarcelonaEl diari Financial Times posa com a bon model de funcionament del sistema de les autonomies el concert econòmic que té el País Basc i que reclama Catalunya. En un article publicat aquest dijous, el periodista David Gardner rebutja que les autonomies siguin les culpables de la crisi del deute espanyol i assegura que intervenir les regions podria "crear un problema polític real". "L'autogovern no és un problema en sí mateix; si es fa funcionar bé, pot ser part de la solució", assegura el text, rebutjant les tesis del govern espanyol i de la Comissió Europea. Segons l'FT, amb el concert el País Basc ha aconseguit una millor situació que la resta d'autonomies de l'Estat espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reivindicació catalana pel concert econòmic o el pacte fiscal ha rebut aquest dijous, coincidint amb la reunió del consell de política fiscal i financera, l'aval del prestigiós diari F'. Un dels seus columnistes, David Gardner, assegura en un article que el model del País Basc i que reclama Catalunya pot ser "part de la solució" i no del problema que viu actualment l'Estat espanyol.

L'articulista defensa el model de les autonomies perquè, segons diu, ha permès "un gran impuls de la prosperitat" a nivell estatal i "ha repartit la riquesa arreu del país per primera vegada en la història espanyola". Gardner admet que hi ha "replicació de funcions" en alguns governs regionals, però l'atribueix a la política de cafè per a tothom. "La dreta espanyola només va tolerar complir amb les demandes nacionals dels bascos i els catalans amb un marc que va donar autonomia a totes les regions espanyoles, en volguessin o no", assegura. El model, diu l'article de l'FT, ha fet que Catalunya o altres autonomies que "realment en volien" ara sentin que no han avançat.

"Els problemes espanyols necessiten un diagnòstic adequat i l'autogovern en la seva millor expressió pot veure's com a part de la solució", assegura el text. L'articulista defensa que les autonomies "han de gastar molt perquè els principals poders que tenen, salut i educació, costen molt, i els diners transferits des del govern central per finançar-ho no ho cobreixen". "Acabar amb l'autonomia regional no canviarà això", defensa el F', que després posa com a exemple de bon model la gestió al País Basc.

"El País Basc recapta tots els seus impostos i transfereix una quantitat de diners pactada al govern central -com Catalunya vol fer", recorda l'article. "El govern basc té el nivell més alt d'educació preescolar al país, el doble de la mitjana estatal, i gasta la meitat que la mitjana en els estudiants. Dijous, a la cimera entre el govern central i les regions, probablement marcarà el seu objectiu de dèficit un parell de dècimes per sota de l'1,5% fixat per Madrid i Brussel·les", destaca. I conclou: "L'autogovern en sí mateix no és el problema: si es fa funcionar bé pot ser part de la solució".

stats