Política 07/04/2016

Fins on està disposat a cedir cada partit? La posició de PSOE, Podem i C's a la reunió a tres

La primera taula de negociació ha durat dues hores i mitja. No s'han emplaçat a una nova reunió

Mariona Ferrer I Fornells
5 min
Hernando i Batet encapçalen l'equip negociador del PSOE. Iglesias i Errejón el de Podem. I Villegas i Girauta el de C's / EFE

MadridPer a Pedro Sánchez, avui podria ser un dia de celebració. 109 dies després del 20-D, finalment ha aconseguit el primer propòsit que es va marcar: fer seure els equips de negociació de Podem i Ciutadans (C’s) en una mateixa taula. La reunió ha durat dues hores i mitja i no s'han emplaçat a una nova reunió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diàleg no podia haver arribat en un clima de més tensió. Pablo Iglesias i Albert Rivera fan front a la cita entre retrets i amenaces d’aixecar-se de la taula. El to “esperançat” del PSOE cada cop s’apaivaga més mentre creixen les veus crítiques dins del PSOE per la seva reunió en secret amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

És la reunió mera gesticulació abans de la convocatòria d'eleccions anticipades per al 26 de juny? El PP ja posa la directa i no té problemes a donar per fet que tornarem a les urnes. El PSOE manté l'optimisme i assegura estar disposat a cedir; Podem ha rebaixat el to i té previst presentar un nou document amb "més cessions", i Ciutadans es mostra inflexible i assegura que si no se subscriu fil per randa el seu pacte amb els socialistes s'aixecaran de la taula.

Tant el PSOE com Podem prefereixen que avui no s'abordi el debat territorial. Creuen que seria un escull per avançar en el diàleg. De fet, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, no és present a la reunió (té un acte a Barcelona). Els socialistes tenen previst proposar un bloc de temes compatibles amb Ciutadans.

El PSOE, optimista

Al capdavant de l'equip negociador: Antonio Hernando i Jordi Sevilla.

La informació de la reunió entre Sánchez i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a Barcelona el 15 de març ha sacsejat Ferraz a les portes de la reunió. Els 'barons' més crítics temen que Sánchez pugui tenir un pla B per arribar a la Moncloa avalant la via de Podem amb l'abstenció dels grups independentistes. La dirigent socialista Maritxell Batet ha negat que s'estigui negociant amb ERC ni Democràcia i Llibertat. "El PSOE no comptarà amb aquestes forces", ha reiterat.

El PSOE afronta la cita amb "optimisme". "Estic disposat a cedir", va assegurar Sánchez el cap de setmana davant del comitè federal. De primer només haver acceptat enriquir l'acord amb C's, ara ja s'obre a modificar-lo. Si hi ha grans canvis, Ferraz ha assegurat que farà una nova consulta a la militància per avalar-los. Els temes que posarà sobre la taula: l'orientarà cap a polítiques socials i regeneració. Evitarà els temes econòmics, que enfronten més els dos partits emergents. El PSOE confia que ni C's ni Podem s'aixequin de la taula fins que no hi hagi un acord.

"Jo sé positivament que Podem està d'acord per aturar els desnonaments, aprovar un ingrés mínim vital, universalitzar la sanitat, concebre les beques com un dret, paralitzar la Lomce i treballar seriosament per a un pacte educatiu", ha afegit Batet. És a dir, intentaran posar sobre la taula els punts en comú amb el pacte ja subscrit.

Podem, disposat a cedir més

Equip negociador: Pablo Iglesias, Íñigo Errejón, Nacho Álvarez, Irene Montero, Carolina Bescansa, Josep Vendrell (En Comú Podem) i Antón Gómez-Reino Varela (En Marea).

La plana major de Podem seu davant de PSOE i C's. Pablo Iglesias ha decidit encapçalar la reunió per "arremangar-se les mànigues" a només tres setmanes de la convocatòria automàtica d'eleccions anticipades. El líder de Podem ha anunciat la presentació d'un nou document amb "més cessions" per arribar a un acord. Però el partit morat no busca, en cap cas, que el PSOE governi en solitari com Ferraz, ni que hi hagi un govern en coalició Sánchez-Rivera –com busca C's–. L'única via possible és un govern a la valenciana, amb PSOE i Podem. Perquè les formacions independentistes no hagin de donar suport a Sánchez, Iglesias proposa que C's s'abstingui.

Podem es mostra "sorprès" pel to de Ciutadans aquest dies, l'acusen de "maximalista" i "radical". "Crec que C's s'ha exclòs d'un govern a tres. Jo crec que és impossible que estiguem junts", ha dit Iglesias en declaracions als passadissos del Congrés. En la batalla per alliberar-se de l'estigma de partit inflexible, han anunciat que consultaran a les bases què fan davant d'una sessió d'investidura: si voten a favor de Sánchez, s'abstenen o hi voten en contra.

Iglesias ha rebaixat el to des de la reunió amb Sánchez la setmana passada, que va servir per rellançar les negociacions. Va mostrar-se disposat a deixar de reclamar la vicepresidència d'un govern PSOE-Podem-IU-Compromís si era necessari.

Ciutadans, inflexible

Encapçala l'equip negociador: José Manuel Villegas i Juan Carlos Girauta.

El pas de Sánchez de convocar una taula a tres ha irritat Ciutadans, intranquil pel viratge del PSOE cap a Podem. Ha apujat el to i ha multiplicat els missatges contradictoris, depenent del portaveu que es dirigia a la premsa. Dilluns al migdia va reclamar l'abstenció de Podem. Després va veure que amb l'abstenció de Podem no era suficient i va passar a demanar un 'sí' gratuït que subscrigui fil per randa l'acord segellat amb el PSOE. Dimarts anava més enllà i proposava entrar al govern amb Sánchez gràcies al suport extern de Podem. Però l'endemà, dimecres, es tornaven a contradir i asseguraven que mai han reclamat ministeris.

El clima es va encendre en ple hemicicle del Congrés amb un dur enfrontament entre Iglesias i Rivera, que es van acusar mútuament de "cunyadisme" i "amiguisme". El portaveu de C's a la cambra, Juan Carlos Girauta, ha descartat aquest dijous, hores abans de celebrar-se la reunió, que el seu partit accepti "obrir en canal" l'acord de govern amb el PSOE. El partit taronja no veu possible arribar a "acords programàtics".

Les tres opcions d'investidura

Sobre la taula avui hi ha tres escenaris possibles per aconseguir la investidura de Sánchez. I cada partit reivindica un camí diferent. El que cobra més força dins de les files del PSOE és l’anomenada 'via 143'. És a dir, el 'sí' de la bancada socialista i de C’s més els sis diputats del PNB, els cinc de Compromís i el de la diputada de Coalició Canària. Tots ells sumen 143 diputats. En aquest cas, Podem s’hauria d’abstenir, mentre que votarien 'no' tant el PP com ERC, Democràcia i Llibertat (DL) i Bildu; en total, 142 diputats. Així, Sánchez seria investit per només un vot de marge.

La segona opció és la que defensen tant Ferraz com C’s: investir Sánchez amb el 'sí' tant del partit taronja com també de Podem. El PSOE defensaria així governar en solitari o bé formar un tripartit. Els de Rivera, però, reclamen el 'sí' gratuït de Podem i no descarten entrar dins d’una coalició amb els socialistes. El tercer escenari és l’opció de Podem: un govern a la valenciana, o l’anomenada 'via 161'. És el 'sí' tant dels 90 diputats del PSOE com dels 63 de Podem, els 5 de Compromís i els 2 d’IU. Iglesias reclama a Rivera que, perquè no sigui necessària l’abstenció dels partits independentistes, s’abstingui en aquest escenari per facilitar un govern. C’s ha assegurat per activa i per passiva que ells ja han cedit tant com podien i que, si fessin això, estriparien l’acord amb els socialistes.

stats