CORRUPCIÓ
Política 07/07/2015

La Fiscalia manté els dos anys i mig de presó per a Crespo

L’exalcalde de Lloret, “orgullós” del projecte que va fer Petrov

Ara
3 min
L’exalcalde de Lloret Xavier Crespo s’enfronta a una petició de dos anys i mig de presó, vuit d’inhabilitació i una elevada multa.

BarcelonaLa Fiscalia manté la petició de dos anys i mig de presó, vuit anys d’inhabilitació per a càrrec públic i 831.600 euros de multa per a l’exalcalde de Lloret de Mar per CiU Xavier Crespo pels delictes de suborn passiu i prevaricació en el cas Clotilde. Després de l’última sessió, ahir, del judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) -ha quedat vist per sentència-, la Fiscalia sosté que Crespo va acceptar el suborn de l’empresari rus Andrei Petrov: va acceptar regals i donatius de l’empresari vinculat a la màfia russa a canvi de “facilitats administratives” en un projecte a l’antiga plaça de toros de la ciutat. El ministeri fiscal veu demostrat que, tot i els avisos dels funcionaris municipals i l’oposició, el govern de Crespo no va ser “imparcial” davant l’empresa russa DDC de Petrov.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas comença quan Crespo i l’extinent d’alcalde Josep Valls van dir a Petrov que podrien reduir-li la quota de la llicència d’obres al 50% en la construcció a l’antiga plaça de toros de Lloret -on s’havia de fer un aparcament públic, un equipament municipal i un supermercat-. A canvi, Petrov havia de fer, segons la Fiscalia, “determinats favors” i “tractar bé” els dos dirigents municipals. Com? Convidant-los a un viatge a Moscou amb tot pagat per a ells i les seves famílies. A més, van exigir-li que patrocinés els clubs d’hoquei i futbol amb 60.000 i 30.000 euros, respectivament.

Es dóna el cas que, abans de ser alcalde, Crespo va ser el president del club d’hoquei tres anys i en l’època dels fets la seva dona n’era la vicepresidenta, mentre que Joan Perarnau -també jutjat- n’era el president. L’extinent d’alcalde havia sigut el president del club de futbol i regentava el bar del camp. En total, Petrov va pagar uns 270.000 euros pel patrocini de les dues entitats del 2007 al 2010.

“És un muntatge”, diu la defensa

En sortir del judici Crespo va dir que se sent “orgullós” de la tramitació del POUM perquè “es va realitzar, està escripturat i és un patrimoni” per a Lloret. L’advocat dels dos dirigents municipals, Manuel González Peeters, va afirmar ahir que la investigació és un “muntatge” i que sembla “un acudit” perquè no hi ha res d’il·legal en la tramitació urbanística. A més, va defensar els suposats regals de Petrov dient que el rellotge el té el pare de Crespo i que el viatge a Moscou era en ple febrer i amb més de deu hores de vol.

Per la seva banda, Petrov va utilitzar la mateixa paraula -“orgullós”- per reivindicar el projecte que va tirar endavant i va defensar-se afirmant que quan li va explicar a la seva àvia que volia construir en una antiga plaça de toros, ella l’havia advertit que era un lloc “maleït” perquè s’hi havia “vessat sang”.

Imputen un germà de Felip Puig

D’altra banda, una jutge va imputar ahir Jordi Puig, germà del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, arran d’una querella per estafa. L’empresa Lakay va emetre al seu favor l’any 2009 pagarés per valor de 92.800 euros vinculats a l’èxit d’una intermediació per treballs que mai es van fer i pels quals ell garantia una “extraordinària relació amb les institucions polítiques i administratives”.

Puig va ser soci de Jordi Pujol Ferrusola i ja està imputat per una altra causa, en què s’investiga una denúncia policial per transferències bancàries via paradisos fiscals. En la causa també hi està imputat Oriol Puig, director del Servei Meteorològic i germà del conseller.

Gomis, imputada per Innova, ocupa l’escó

L’extinent d’alcalde de Reus Teresa Gomis, imputada pel cas Innova i número de CiU per Tarragona a les generals del 2011, va prendre ahir possessió de l’acta de diputada al Congrés cobrint la vacant de Jordi Jané. CDC l’havia intentat dissuadir d’ocupar l’escó, però s’hi va negar i avui prometrà o jurarà el càrrec al ple adquirint plena condició de diputada. El portaveu de CDC al Congrés, Pere Macias, va demanar-li que tingués en compte en la seva decisió que hi ha una “demanda social” en contra que els immersos en causes judicials entrin a les institucions, però va admetre que els escons són de les persones i no dels partits. Gomis, imputada per delictes de falsedat documental, contra l’administració pública, blanqueig i contra la salut pública, podria ser enviada al grup mixt.

stats