Política 25/05/2016

Otegi assumeix la candidatura a lehendakari com un "repte" per aconseguir una Euskal Herria independent

La Fiscalia comunicarà a la Junta Electoral la inhabilitació del secretari general de Sortu per presentar-se a les eleccions però aquest òrgan no prendrà una decisió fins al mes de setembre

Ara
2 min
Arnaldo Otegi fa el seu primer discurs des de l'exterior de la presó de Logroño

BarcelonaArnaldo Otegi ha assumit la ratificació per part de les bases de la seva candidatura a lehendakari per EH Bildu com un "repte" per "construir una Euskal Herria independent". Després d'assegurar que la coalició sobiranista no defensa un nacionalisme "passat de moda", el secretari general de Sortu ha dit que en el seu projecte poden convergir "comunistes, socialdemòcrates, anarquistes o cristians de base".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant un acte celebrat a Bilbao un dia després que les bases d'EH Bildu el ratifiquessin com a candidat a lehendakari per la formació independentista a les properes eleccions basques de l'octubre, el dirigent abertzale s'ha compromès a lluitar per la independència del País Basc. En aquest sentit, ha afirmat que en la formació d'EH Bildu hi "caben tots els que volen lluitar per la sobirania nacional" del país i "per un model social molt més avançat".

Otegi ha fet aquestes declaracions el mateix dia que la Fiscalia ha anunciat que comunicarà la sentència que va condemnar Otegi, per delictes de terrorisme relacionats amb ETA, per tal que tingui els "efectes oportuns" davant la possibilitat que acabi formalitzant la candidatura. La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, ha fet aquest anunci en ser preguntada per la qüestió en una roda de premsa relacionada amb la llei d'enjudiciament criminal.

La decisió, a la tardor

Malgrat l'anunci de la Fiscalia, la Junta Electoral no decidirà fins al mes de setembre si Otegi pot concórrer com a candidat a lehendakari per EH Bildu a les properes eleccions.

Segons han informat a Europa Press fonts judicials, malgrat que EH Bildu hagi confirmat la candidatura d'Arnaldo Otegi com a aspirant a lehendakari, la seva presentació oficial davant els òrgans electorals no es realitzarà, probablement, fins al mes de setembre.

Otegi va sortir de la presó després de complir sis anys i mig de condemna, i està previst que la inhabilitació que arrossega acabi el 28 de febrer del 2021. Madrigal ha dit que la Fiscalia ja va remetre els antecedents del procediment de l'Audiència Nacional en relació amb aquesta condemna a la Junta Electoral a l'efecte de la inhabilitació del seu dret a sufragi passiu.

En una entrevista la setmana passada amb Antoni Bassas a l'ARA, Otegi va elogiar la figura d'Artur Mas i es va emmirallar en el procés català com a via per aconseguir la independència.

stats