Política 10/02/2016

El jutge deixa en llibertat els titellaires empresonats a Madrid després de demanar-ho el fiscal

Creu que ja no hi ha risc perquè se'ls ha decomissat tot el material dels guinyols, però estableix una de les cautelars més dures: comparèixer cada dia als jutjats

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Raúl García Pérez i Alfonso Lázaro de la Torre, els dos titellaires empresonats des de dissabte quan sortien, avui, de la presó de Soto del Real / EFE

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha deixat en llibertat els titellaires que va enviar a presó dissabte passat acusats d'enaltir ETA i Al Qaeda en un espectacle infantil del Carnaval de Madrid. Amb tot, els obliga a comparèixer cada dia davant el jutjat més proper a casa seva. També els imposa com a mesures cautelars la retirada del passaport i la prohibició d’abandonar l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutge ha admès el recurs que van interposar els dos titellaires, Raúl García Pérez, de 34 anys, i Alfonso Lázaro de la Torre, de 29. Ismael Moreno assumeix, de fet, el canvi de criteri de la fiscalia, que avui mateix ha demanat la posada en llibertat, tot i demanar-ne dissabte l'ingrés a presó provisional.

La interlocutòria del jutgeEn la interlocutòria, el jutge troba que ara mateix el risc de tornar a cometre un delicte "és escàs" i afegeix que els documents aportats pels titellaires demostren que no intentaran fugir de la justícia perquè han acreditat arrelament familiar i tenen domicilis coneguts. Per això, planteja que "el risc de fuga queda molt reduït" i que a això cal afegir-hi que no hi ha perill de destrucció de proves.

La Fiscalia havia demanat avui mateix la posada en llibertat argumentant que s'ha decomissat tot el material, és a dir, tots els guinyols. Amb tot, establia una de les mesures cautelars més altes: la compareixença diària al jutjat que tinguin més proper. Ni l'exministre i expresident de Bankia Rodrigo Rato o l'extresorer del PP Luis Bárcenas tenen unes mesures cautelars tan altes. El primer hi ha de comparèixer cada 15 dies, i el segon, un cop a la setmana.

Va ser el mateix fiscal qui, dissabte passat, va demanar la presó incondicional dels titellaires Alfonso Lázaro i Raúl García, que des de llavors dormen a Soto del Real (Madrid). Quatre dies després, i arran del recurs presentat per la defensa en contra de la decisió del jutge Ismael Moreno de decretar presó sense fiança, el ministeri públic canvia de criteri. Per què? Què esgrimeix si es té en compte que el material ja es va decomissar divendres? Assegura que fins dissabte, el material decomissat divendres per la policia no va passar a ser material decomissat a nivell judicial.

"En el moment actual, és difícil que es puguin repetir els fets objecte d'aquest procediment, per la raó que ha estat decomissat judicialment tot el material utilitzat en les presentació realitzada pels investigats, així com la rescissió de les seves actuacions", assenyala el fiscal. A més, assegura que el recurs de la defensa ha servit per acreditar que els dos detinguts tenen "un arrelament suficient" que apunta que no es fugaran.

Portada del Financial Times

Els dos titellaires de la companyia Títeres desde abajo van ser detinguts divendres passat després que diferents persones que veien l'espectacle, organitzat per l'Ajuntament de Madrid, alertessin la policia. En l'obra es mostrava un cartell per denunciar un muntatge policial. La seva detenció i posterior empresonament ha provocat una onada de solidaritat per part del món de l'espectacle, amb concentracions a diverses ciutats de l'Estat. La petició de la Fiscalia precipita l'alliberament provisional dels dos titellaires, que podrien abandonar la presó en les pròximes hores. La notícia ha tingut ressò a la premsa internacional. Avui mateix ha estat portada a l'influent 'Financial Times'

stats