CORRUPCIÓ
Política 28/04/2015

La Fiscalia exculpa el PP i demana 5 anys per a Bárcenas

El ministeri públic sí que manté la responsabilitat civil del partit

Núria Orriols
3 min
La Fiscalia exculpa el PP i demana 5 anys per a Bárcenas

BarcelonaLa Fiscalia Anticorrupció no veu delicte fiscal del PP per no haver declarat les donacions en negre incloses als papers de l’extresorer Luis Bárcenas corresponents al 2008. Així, el ministeri públic -que depèn orgànicament del govern espanyol- considera el PP exempt de culpa en la peça separada del cas Gürtel i demana arxivar la causa contra la formació perquè considera que el delicte fiscal no està “degudament justificat”. Ara bé, sí que manté el PP com a responsable civil subsidiari pels pagaments en negre de les reformes a la seu central del carrer Génova, a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal d’Anticorrupció Antonio Romeral va presentar ahir a l’Audiència Nacional els seus escrits de conclusions sobre el cas Bárcenas, derivat de Gürtel. La versió de la Fiscalia dóna per acreditada la caixa B dels populars, però la cenyeix a la responsabilitat de Bárcenas i del també extresorer Álvaro Lapuerta. És per això que el ministeri públic els atribueix un delicte fiscal, apropiació indeguda i falsedat documental. I demana cinc anys de presó per a cadascun dels dos acusats. També reclama als ex alts càrrecs del partit el pagament de multes de 265.000 euros. D’altra banda, també demana 18 mesos de presó per a l’exgerent de la formació Cristóbal Páez.

Segons Romeral, durant el temps que van ser tresorers -del 1990 al 2009-, Bárcenas i Lapuerta van rebre fons en metàl·lic d’empresaris, tot i que no en podien rebre legalment perquè ho prohibia la llei de partits. “De l’ingrés i la despesa no se’n va deixar constància en la comptabilitat que la formació política presentava al Tribunal de Comptes”, detalla el fiscal a l’escrit, que assegura que els dos extresorers eren els que supervisaven els conceptes en què es gastaven els diners. A l’escrit, Romeral considera que la caixa B era “aliena al control del departament de comptabilitat”, com recull l’agència Efe, i afegeix que la comptabilitat B es guardava en una caixa forta ubicada al despatx de Bárcenas.

Segons el fiscal, el 2006 el PP va destinar 664.000 euros de la caixa B a les obres de Génova i el 2008 888.000 euros als pagaments en negre acordats amb l’amo de l’empresa que es va encarregar de la reforma de la seu central, Gonzalo Urquijo. El ministeri públic reclama que Urquijo sigui condemnat a tres anys i deu mesos de presó, igual que la sòcia d’Urquijo, Belén García. Per contra, retira la seva acusació contra la seva empleada Laura Montero.

El criteri és contrari al de Ruz

El fiscal Romeral assumeix el criteri de l’Agència Tributària, defensat en tres informes, que és contrari al del jutge Pablo Ruz, que en la seva interlocutòria final d’instrucció considera el PP responsable d’un delicte fiscal per no haver tributat les donacions il·legals rebudes el 2008. En tot cas, Romeral acredita que els partits polítics estan exempts de pagar impostos per donacions il·legals. En vista de l’últim informe de l’Agència Tributària, el fiscal entén que encara que haguessin tributat aquestes donacions, “la quota presumptament defraudada arribaria a un import de 25.630 euros”, una quantitat que no arribaria als 120.000 euros de límit perquè es consideri delicte fiscal. Aquesta és la suposada quantitat que sorgeix del càlcul elaborat per l’autor de l’informe d’Hisenda. Ara bé, seguint els criteris fixats pel jutge Pablo Ruz, la quota impagada s’enfilaria a 220.167 euros, molt per sobre del límit del delicte fiscal. Aquesta xifra és obviada pel fiscal Romeral.

La reacció de la Moncloa

Des de la Moncloa, l’encarregat de pronunciar-se sobre la posició de la Fiscalia va ser el secretari d’estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón. L’alt càrrec, pròxim a la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, va expressar el seu “respecte” per les decisions judicials i va subratllar que “una vegada més es demostra” que el PP no va cometre delicte fiscal. Per la seva banda, el PSOE va recordar que Lapuerta i Bárcenas eren uns “manats” i va reclamar que el PP no surti airós de gairebé 18 anys de finançament il·legal.

stats