EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 06/09/2012

La Fiscalia recorre la llibertat condicional d'Uribetxeberria

La Fiscalia ha decidit recórrer la llibertat condicional concedida divendres al pres basc malalt de càncer Iosu Uribetxeberria. Considera que no es compleixen els requisits legals per la seva excarceració.

Marc Toro
2 min
Cartell en favor de la llibertat d'Uribetxeberria a l'entrada de l'hospital on està ingressat.

BARCELONA.La Fiscalia de l'Audiència Nacional ho té clar: el càncer del pres d'ETA Iosu Uribetxeberria no està en fase terminal. Partint d'aquest convenciment, el fiscal Pedro Rubira va recórrer ahir la llibertat condicional del reclús, que va ser concedida aquest divendres pel jutge de Vigilància Penitenciària José Luis Castro. De la mateixa manera que ho va expressar en un informe la setmana passada, el fiscal considera que el pres no compleix amb els requisits legals establerts al Codi Penal per a la concessió de la llibertat condicional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i admetre que l'intern pateix una malaltia greu i incurable, Rubira rebutja que hi hagi un "perill patent per a la vida de l'intern", de manera que resulta imprescindible "una declaració de penediment" per poder fer efectiva la seva excarceració. En aquest sentit, la Fiscalia subratlla que no es compleixen les condicions per fer un "pronòstic favorable de reinserció social", ja que Uribetxeberria no ha realitzat una declaració expressa de repudi de les seves activitats delictives, d'abandonament de la violència i una petició expressa de perdó a les víctimes.

Rubira insisteix, per altra banda, que el jutge va vulnerar les garanties essencials del procediment en no haver notificat al fiscal les diligències finals ni l'informe mèdic del passat 22 d'agost sobre l'estat del reclús i demana, per tant, la nul·litat de les actuacions. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que va aplaudir el recurs, va defensar precisament aquest argument en considerar que la Fiscalia "ha d'estar sempre present en totes i cadascuna de les actuacions que es realitzen en aquests procediments".

Així mateix, el ministre ho va aprofitar per defensar un cop més "la legalitat de les mesures adoptades pel ministeri de l'Interior", que va concedir el tercer grau a Uribetxeberria el 17 d'agost. Gallardón va apuntar que el recurs confirma que "es van donar" els requisits legals per prendre aquesta decisió.

Actuació il·legal

La defensa d'Uribetxeberria ja va anunciar ahir que presentarà al·legacions contra el recurs de la Fiscalia. L'advocada encarregada del cas, Arantxa Aparicio, va explicar que també presentarà un recurs contra la decisió del jutge de no executar la llibertat condicional del pres fins que no finalitzessin els cinc dies de termini per presentar recursos. Aparicio considera que es tracta d'una actuació "totalment il·legal".

Per la seva banda, el col·lectiu de suport als presos bascos Herrira va opinar que "el recurs únicament satisfà els enemics de la pau i la solució al País Basc" i que tan sols "busca allargar els terminis per saciar així la set de venjança de sectors reaccionaris".

stats