Política 28/07/2017

Foment del Treball considera que la llei del referèndum és un "cop d'estat jurídic"

La patronal catalana critica que la norma apel·li a una "inexistent sobirania" del poble de Catalunya i que se situï "fora dels principis de la democràcia i la legalitat"

Europa Press
2 min
El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà

BarcelonaLa patronal catalana Foment del Treball rebutja que el projecte de llei del referèndum s'arribi a votar al Parlament i aprovar perquè suposaria un "cop d'estat jurídic". La comissió jurídica de la patronal ha elaborat un document en què alerta que "una declaració unilateral d'independència exprés aprovada per una simple majoria de vots suposaria 'de facto' un cop d'estat jurídic contrari al dret intern i internacional i un exercici d'enorme irresponsabilitat política de conseqüències imprevisibles".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El redactat exposa que l'esborrany de la llei se situa "completament al marge dels principis de la democràcia i l'estat de dret", i apel·la a una "inexistent sobirania" del poble de Catalunya per "organitzar un referèndum contrari" a la constitució. A més, Foment del Treball considera que la llei del referèndum tampoc no està legitimada pel "mandat democràtic de les eleccions del 27-S". També remarca que el dret de secessió només està reconegut en els processos de descolonització i en els casos de greus vulneracions dels drets humans".

D'altra banda, assenyala que el projecte de llei "no sorgeix d'un ampli consens, no garanteix una campanya llarga i amb neutralitat, no determina com s'elaborarà el cens, no garanteix la composició plural de les meses electorals i no imposa una majoria clara". Recalca també que, des del punt de vista formal, el projecte presenta "greus problemes" perquè es desconeix quan es portarà al Parlament, "cosa que impedeix una campanya amb les mínimes garanties temporals ".

"Tramitar el projecte de llei pel procediment de lectura única, gràcies a la reforma de l'article 135 del Reglament del Parlament de Catalunya és contrari a la Constitució ia l'Estatut d'Autonomia, segons el mateix Dictamen del Consell de Garanties Estatutàries", recorda en referència a la norma que es va aprovar aquest dijous al ple.

Per tot això, conclou que la "legítima reivindicació" catalana del reconeixement de la seva singularitat dins de l'estat espanyol "ha de trobar la seva solució per la via de la negociació i dins del respecte dels principis de democràcia i legalitat, una negociació a la qual s'ha d'acudir amb ofertes i voluntat de renúncies per les dues parts", sentencia.

stats