Política 06/05/2015

Forcadell, a C's: "Només faltaria que no poguéssim commemorar la Diada perquè hi ha eleccions"

La presidenta en funcions de l'ANC creu que l'intent de Ciutadans de vetar la mobilització de la Meridiana "esperonarà molta gent a ser-hi"

Ara
4 min

Barcelona"Només faltaria que no poguéssim commemorar la Diada Nacional perquè hi ha eleccions". Així responia aquest dimecres la presidenta en funcions de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que dimarts va qualificar de "frau des del punt de vista electoral que s'utilitzi la Diada per guanyar vots". Rivera reforçava així les intencions de la candidata del seu partit a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, de mirar d'impedir la manifestació de la Meridiana prevista per a l'11-S coincidint amb el tret de sortida de la campanya electoral. Per a Forcadell, la sortida de Ciutadans encara tindrà un efecte contrari a l'esperat i "esperonarà molta gent" a sumar-se a la mobilització independentista per la Diada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista d'Antoni Bassas per a l'Ara Vídeos, Forcadell ha considerat que Ciutadans només busca "provocar", i ha rebutjat participar d'aquesta dinàmica. Més encara tenint en compte que l'ANC "és una entitat propositiva, no reactiva". “Volen que entrem en el joc de respondre provocacions i que utilitzem els mateixos mètodes que ells. Però no hi entrarem perquè no som com ells", ha argumentat. I encara ha insistit: "Commemorar la Diada està molt per sobre del fet que hi hagi eleccions. L'11-S estem segurs que omplirem la Meridiana”, ha conclòs.

D'autonomia espanyola al "proper estat d'Europa"

Quan falten pocs dies per cedir el relleu al capdavant de l'ANC –dissabte es fan les eleccions al secretariat nacional, que el 16 de maig triarà els principals càrrecs–, Forcadell ha fet un balanç "profundament satisfactori" de la tasca de l'Assemblea des de la seva fundació, el març del 2012. "En tres anys aquest país ha fet un canvi radical, el sobiranisme ha fet un salt espectacular. Hem passat de ser una autonomia de l'estat espanyol a ser el proper estat d'Europa", ha considerat. I tot plegat, ha afegit, "gràcies a la mobilització i al fet que hem sabut arrossegar els partits".

Entre les fites transcendents assolides els últims tres anys hi ha situat que l'ANC, "des de baix, ha provocat un canvi de govern" que va fer que Catalunya "passés de tenir un govern autonomista a un de sobiranista". I això va ser mèrit de l'ANC? "Si no hi hagués hagut mobilització no s'haurien convocat eleccions", ha respost. La líder de la principal entitat independentista ha admès que si bé el 9-N no va permetre obtenir un mandat democràtic –"Mas va fer el que va poder"–, sí que va esdevenir un "desafiament i un acte de desobediència" transcendent. I també ha opinat que els partits no van estar a l'altura després del 9-N: "Esperàvem que es posessin d'acord i no va ser així".

"Els acords s'han de complir"

Davant les veus que demanen reobrir el debat al voltant de la llista unitària que va reclamar sense èxit el president de la Generalitat, Forcadell ha estat taxativa: "Vam signar un acord amb Mas, ERC, AMI i Òmnium que deia eleccions el 27-S amb llistes separades. Si els partits arribessin a un altre acord, ens ho plantejarem. Però tenim aquest acord, i crec que els acords s'han de complir".

S'ha mostrat convençuda que la CUP se sumarà a l'acord pel full de ruta després de les eleccions municipals, com també ho farà, diu, Unió. I igualment convençuda s'ha mostrat de la victòria de les formacions sobiranistes a les eleccions municipals, també a la capital, Barcelona. Ha defensat que la transversalitat del moviment independentista fa que també la candidatura d'Ada Colau inclogui sobiranistes a les seves files. Ha admès, això sí, que l'entitat independentista ha penetrat "poc en el terreny sindical", cosa que ha explicat que intenten esmenar.

El relleu al capdavant de l'ANC

Malgrat que fins ara l'exdirigent de la Crida i actual adjunt al Síndic de Greuges, Jordi Sànchez, és el candidat més ben situat per prendre-li el testimoni al capdavant de l'ANC, Forcadell ha mantingut la neutralitat. Ha insistit a considerar "agosarat" donar per fet que Sànchez serà el pròxim president de l'entitat, entre altres coses perquè això dependrà dels vots dels socis i, en segona instància, de la decisió del nou secretariat nacional. Però Sànchez seria un bon president? "Suposo que sí", s'ha limitat a respondre, per afegir: "El que decideixi el secretariat serà un bon president. No sabem qui serà". I Forcadell què farà? Li faria il·lusió anar en alguna llista i ser diputada? "El que més il·lusió m'hauria fet és seguir sent presidenta de l'ANC fins al 27-S. Però no ha pogut ser. Després del 16 [dia que cedirà el relleu] ja em plantejaré què faig".

Forcadell ha elogiat que Izquierda Unida tingui "un posicionament més clar a favor del dret a l'autodeterminació" de Catalunya, més que Podem. Per això, ha opinat que si bé una victòria de Podem podria facilitar la negociació de la independència, "encara la facilitaria més si guanyés IU". "Però de cap manera podem subordinar els interessos de Catalunya al que faci Espanya", ha reblat.

stats