Política 16/06/2017

Fracassen les maniobres per desimputar el PP en el cas del disc dur de Bárcenas

Rosa Maria Freire, "la jutge del disc dur de Luis Bárcenas", surt indemne de les dues recusacions

i
Ernesto Ekaizer
4 min
Fracassen les maniobres per desimputar al PP en el cas del disc dur del PP

MadridL'Audiència Provincial de Madrid, secció 23, ha rebutjat la recusació del Partit Popular contra la magistrada Rosa Maria Freire, titular del jutjat 32 de Madrid, instructora del cas de la destrucció del disc dur d'un dels ordinadors de l'extresorer del partit, Luis Bárcenas. Segons ha confirmat l’ARA, els tres magistrats que van formar sala han desestimat per unanimitat els arguments del PP sobre la presumpta falta d'imparcialitat de la magistrada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP va presentar dues recusacions el setembre passat, una a continuació de l'altra. Aquests incidents van ser plantejats dos mesos després que la jutge dictés, el 26 de juliol de 2016 l'acte de transformació de les diligències prèvies en procediment abreujat per encobriment i danys informàtics. La resolució col·locava a la vora de la banqueta el PP com a persona jurídica; l'actual tresorera, Carmen Navarro; l'advocat d'aquesta formació, Alberto Durán Ruiz Huidobro, i l'informàtic José Manuel Moreno.

Les dues recusacions van formar part d'una estratègia processal coordinada posada en marxa a primers de setembre: una operació per deixar en foc d'encenalls un procediment -el de la destrucció a través de 35 formatacions del disc dur d'un ordinador de Bárcenas- en el qual el PP apareixia com a imputat en plena negociació de la investidura de Mariano Rajoy.

La seqüència és suggeridora. La jutge havia donat de termini a les parts fins al 12 de setembre per presentar els escrits d'acusació. El PP i la Fiscalia de Madrid van presentar els seus escrits. Sol·licitaven l'arxivament de la causa. El 8 de setembre, Bárcenas va presentar un escrit en el qual s'oposava a l'arxiu. I entre el dijous 8 de setembre i el dilluns 12 de setembre del 2016, última data per a l'escrit d'acusació, va tenir lloc el miracle: aquell dilluns 12 l'extresorer desistia i en lloc d'acusar retirava la seva denúncia. Va dir: "No estic disposat que se m'assenyali i s’utilitzi aquest tema per atacar el PP i que Espanya no tingui govern".

El PP va plantejar a continuació l'arxivament de la causa en aplicació de la doctrina Botín: sense acusació de Bárcenas, el perjudicat, i de la fiscalia, el procediment no havia de tirar endavant. I tot seguit, va venir l'artilleria sobre la jutge Freire amb les recusacions. Després de desestimar la secció setena de l'Audiència de Madrid la recusació per una pretesa idea en la ment de la jutge del PP com a partit "masclista" - evidència d'una presumpta animadversió contra el PP- ara arriba la segona de la secció 23.

Els magistrats Jesús Eduardo Gutiérrez, Celso Rodríguez Padró i Arturo Zamarriego van deliberar dimecres passat, dia 14 de juny, després de rebre la instrucció de l'incident realitzada per una magistrada de la secció setena, i va ser designat ponent Rodríguez Padró. La Fiscalia de Madrid, per la seva banda, va presentar informe desestimant la recusació de la jutge. Els magistrats conclouen: "Cap de les circumstàncies al·legades, per si soles ni en conjunt, projecten des d'un punt de vista objectiu i asèptic la impressió de pèrdua d'imparcialitat de la magistrada recusada que tingués com a conseqüència apartar-la de l'exercici de la seva funció constitucional en el cas concret".

Quines són aquestes circumstàncies? El fet que el vocal Álvaro Cuesta, membre de la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), proposés en el seu dia la jutge Freire per exercir una comissió de serveis a l'Audiència Nacional. Segons el PP, aquesta jutge "és la candidata del PSOE per ocupar llocs de rellevància en la carrera judicial".

Diu la sentència que desestima la recusació: "Sembla bategar en el fons d'aquesta al·legació la coneguda polèmica al voltant de la imatge que pot projectar el CGPJ en algunes de les seves decisions donat l'origen parlamentari del nomenament dels seus vocals. No podem assumir que la defensa d'una candidatura determinada per cobrir un lloc judicial prèviament ofert a través del mecanisme temporal de la comissió de serveis impliqui una "contaminació" política sobre l'aspirant. Ni va ser l'única magistrada el nomenament de la qual es va debatre ni, a més, va ser qui va resultar designada".

Un altre dels arguments: haver coincidit amb Álvaro Cuesta en taules rodones, i ser el vocal el responsable al CGPJ de "mediació penal" - procés de diàleg i comunicació confidencial entre víctima i infractor conduït per un mediador imparcial- i la jutge una especialista reconeguda en la matèria. El PP argumenta que una altra de les raons de fallida d'aquesta imparcialitat és el fet que la jutgessa ha comparegut a la comissió de Justícia del Congrés, a proposta del PSOE, sobre el projecte de llei de reforma de la llei d'enjudiciament criminal, el mes maig de 2015, on va realitzar crítiques.

L'acte assenyala: "Deduir d'aquesta crítica tècnica -que ha estat compartida per molts altres membres de la carrera judicial en tantes altres reflexions jurídiques- un indici d'animadversió cap a un partit polític i que això després es tradueixi en la pèrdua d'imparcialitat si de jutjar es tracta, excedeix, segons el parer d'aquesta sala, els termes d'entesa dels valors del jutge ". La jutge Freire, doncs, podrà ara continuar amb els últims serrells de la instrucció. Ha de resoldre els recursos del PP, de la fiscalia i dels imputats contra el seu acte de cloenda i dictar la interlocutòria d'obertura de judici oral contra el PP, Carmen Navarro, Duran Ruiz Huidobro i Moreno.

Interlocutòria de la Secció 23 de recusació Rosa Freire
stats