DEBAT INTERN
Política 06/05/2016

Fractura a les joventuts del PP a Catalunya

Un sector de Noves Generacions acusa la direcció de “deixar morir” l’organització

Gerard Pruna
3 min
Membres  de les Noves Generacions del PP a Catalunya durant l’acte que van organitzar en la campanya del 20-D.

BarcelonaLa junta directiva oberta que les joventuts del PP a Catalunya van celebrar el mes de març a la Casa Orlandai de Barcelona va ser tensa. Segons rememoren fonts presents a la trobada, l’enfrontament soterrat que fa mesos que es viu a l’organització va esclatar quan l’actual direcció de Noves Generacions -encapçalada per l’exdiputat José Antonio Coto i el regidor a Esplugues de Llobregat Marcos Sánchez- va anunciar una sèrie de canvis imprevistos en l’organigrama i en els representants que les joventuts tenen en la direcció del partit a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un sector de l’organització ja va alçar la veu en aquella mateixa reunió denunciant que els nomenaments eren antireglamentaris perquè s’havien d’aprovar per un comitè executiu. Ho veuen com una maniobra de Coto per situar els seus afins un cop ell abandoni les joventuts, perquè ja ha complert l’edat màxima. El partit va notificar a la direcció de les Noves Generacions que els canvis no serien efectius fins que obtinguessin l’aval d’un comitè executiu que a hores d’ara -dos mesos més tard- no s’ha convocat i que no se celebrarà fins després de les eleccions del 26 de juny, segons fonts de l’organització. Amb independència de quina sigui la data de la reunió, tothom dóna per descomptat que l’ambient tornarà a estar caldejat, i fins i tot el sector crític augura que la direcció no aconseguirà els avals per dur a terme els nomenaments. Els afins a Coto i Sánchez, però, ho descarten i defensen que el que ara toca és estar concentrats en el 26-J.

Els nomenaments -que la direcció justifica per la necessitat de reforçar l’organització fins que arribi el congrés- només han sigut l’última espurna d’una pugna interna que ve de lluny. Un dels joves crítics denuncia que l’actual direcció ha optat per una política de “braços caiguts” des que Coto va ser relegat per Alícia Sánchez-Camacho a la llista del 27-S i va quedar fora del Parlament. “Han deixat morir Noves Generacions”, lamenta un company seu. Tots dos posen com a exemple d’aquesta desídia l’acte que les joventuts van organitzar en la campanya del 20-D. “Va ser un fracàs”, apunten. “Tampoc es va muntar cap carpa per Sant Jordi”, afegeix un altre membre de l’organització, que creu que les joventuts s’han de modernitzar.

A més, acusen l’actual direcció d’haver convertit les últimes reunions en “un aquelarre per criticar el partit”. “Diuen que el PP és com Corea del Nord, i ells són els primers que actuen com si fossin Corea”, explica un altre jove del sector crític.

La polèmica ha traspassat la frontera de les joventuts, i la cúpula dels populars catalans l’observa amb un punt de preocupació. Tanmateix, hi ha visions diferents sobre qui és el responsable de la situació. Mentre un membre de l’executiva atribueix la pugna a moviments del president provincial a Barcelona, Alberto Villagrasa, un company seu afirma que els actuals líders de Noves Generacions “han perdut el control”. “Hi ha sensació de descomposició, de final d’etapa”, apunta un regidor de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Clima precongressual

Amb el PP a Catalunya en situació d’interinitat i amb un malestar creixent amb Xavier García Albiol per l’acumulació de càrrecs, hi ha qui veu en la “guerra oberta” a les joventuts l’avantsala dels moviments que hi haurà al partit quan s’obri el meló per escollir qui serà el secretari general d’Albiol. En el cas de les Noves Generacions, el seu congrés -en què Coto i Sánchez deixaran pas- no està previst per abans del gener, però darrere la batalla oberta aquestes últimes setmanes es respira la lluita per la successió i, tot i que encara és aviat, noms com el d’Irene Pardo, Glòria Sáez i Mar Llambí ja apareixen a les travesses.

stats