Política
Política 05/09/2011

Francesc Homs: “El respecte a la immersió lingüística i el català a l'escola és innegociable”

El portaveu del Govern es refereix a la política lingüística com a “nervi central d'un projecte nacionalista de CiU” i recorda que el PPC no té majoria parlamentària per tirar endavant una modificació de la llei

Redacció
2 min
Francesc Homs, portaveu del Govern, durant l'entrevista a 'Els Matins'

BarcelonaFrancesc Homs assegura que “el respecte a la immersió lingüística i el català a l'escola és innegociable” i recorda que el PPC no té majoria parlamentària per tirar endavant una modificació de la llei. En una entrevista a Els matins de TV3, el portaveu del Govern s'ha referit a la política lingüística com a “nervi central d'un projecte nacionalista de CiU” i ha destacat que la llengua catalana “és un dels valors més preuats” com a nucli de “convivència i cohesió de la nostra societat”. Homs recorda que “fa vint anys que arrosseguem als tribunals aquest debat de l'ensenyament en castellà”, un debat que titlla “d'artificial” i assegura que “al carrer no existeix”: “Està més que demostrat que quan la nostra canalla acaba l'ensenyament obligatori, el coneixement del català i el castellà és el mateix”, diu el portaveu, i rebla: “Alguns intenten inventar problemes on no n'hi ha”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs s'ha referit a la sentència del TSJC sobre el castellà a les escoles i a la reforma constitucional com a dues “envestides de calat” no previstes i a les que caldrà fer front juntament “amb els altres problemes que tenim ara mateix”. En aquest sentit, s'ha referit a la llei d'estabilitat pressupostària pròpia que el Govern vol tenir enllestida abans de la llei orgànica que es derivarà de la reforma constitucional i ha assegurat que la llei “posarà l'accent en l'autonomia financera” per tal que sigui el Govern “el que decideixi quins han de ser els pressupostos” i “com ens hem d'endeutar” quan “faci falta”.

El portaveu també ha parlat del canvi en el control i la concessió de la renda mínima d'inserció (PIRMI) i ha reiterat que “hi havia uns canvis que calia fer perquè no sigui una extensió de l'atur”: “Quan es fan controls, mai ve de gust als controlats”, ha dit Homs, que ha assegurat que en cap moment “aquests canvis” tenen la voluntat d'“estigmatitzar els que cobren la PIRMI”. Homs ha posat l'accent en què la prestació d'atur “és una competència del "govern central" i ha destacat que la Generalitat no pot assumir “allò que no ens pertoca”: “Ja es veu com són els de l'Estat espanyol, tot ho volen fer ells però quan hi ha un problema te'l passen a tu”.

Homs ha volgut recordar que “les retallades econòmiques” no són “per caprici” i ha dit que si el Govern “tingués por de fer front a les decisions impopulars” la conseqüència seria que “passaríem la patata calenta als nostres fills”.

stats