Política 26/02/2015

El Govern enviarà a Europa un informe per fer constar la negativa de Madrid al dret a decidir

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, assegura que la decisió del TC suposa una "incomprensible alineació del TC amb els interessos polítics del govern espanyol"

Oriol March
1 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs / ACN

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha assegurat aquest dijous en una roda de premsa al Palau de la Generalitat que les institucions de l'Estat "estan disposades a carregar-se l'essència de la democràcia" per impedir el debat sobiranista. "Un debat que no podran aturar", ha advertit Homs en referència a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la llei de consultes catalana aprovada el 19 de setembre i sobre el decret de convocatòria de la consulta de 9-N signat pel president de la Generalitat, Artur Mas, el 27 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Existeix una incomprensible alineació del TC amb els interessos del govern espanyol", ha afegit el conseller de la Presidència. El Govern ha encarregat un informe al Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) per fer balanç precisament sobre el primer document que va elaborar l'organisme presidit per Carles Viver i Pi-Sunyer, que tractava sobre les vies legals per fer la consulta. Aquest "informe balanç", segons ha explicat Homs, serà tramès a les institucions europees i a la comunitat internacional per fer notar la negativa de Madrid al dret a decidir.

"La sentència situa les coses en un atzucac. Ahir hi havia gent que es vanagloriava que no es pogués votar. Els pot més estar en contra de Catalunya que no el sentit comú de defensar l'essència de la democràcia", ha assenyalat Homs, que ha constatat que "a l'estat espanyol es poden tenir competències però no es poden fer preguntes". "Segurament avui, si s'hagués de prendre aquesta decisió, no es podria aconseguir el que es va establir a la Constitució del 1978", ha considerat.

El conseller de la Presidència ha donat per fet que les institucions espanyoles no podran impedir les eleccions plebiscitàries del 27-S.

stats