Política 30/01/2013

La Fiscalia equipara les amenaces a Catalunya del coronel Alamán amb els postulats sobiranistes

Arxiva la denúncia promoguda per l'entitat Catalunya Diu Prou i considera que el militar va fer ús del seu dret a la llibertat d'expressió

Ara
2 min
Primera pàgina de la resposta de la Fiscalia a la denúncia al coronel Alamán.

BarcelonaLa Fiscalia de l'Estat ha respost a l'entitat Catalunya Diu Prou en una carta firmada a 15 de gener que arxiva la denúncia que va interposar contra el coronel retirat Francisco Alamán Castro, que a finals d'agost va amenaçar en una entrevista al diari digital 'Alerta Digital' amb una intervenció militar si Catalunya s'independitzava. Els partits catalanistes llavors al Parlament (CiU, ERC, PSC, ICV i SI) van demanar al govern espanyol que prengués mesures, però segons la carta remesa per Catalunya Diu Prou, la causa ha quedat arxivada perquè "no es dedueixen indicis racionals d'infracció penal" de les declaracions d'Alamán. Segons la Fiscalia, el coronel tan sols va opinar "sobre la postura propugnada per algunes formacions i partits polítics de la Comunitat Autònoma de Catalunya, referida a la independència de l'esmentat territori, manifestant en tot moment la seva opinió, no incorrent en cap conducta que pogués ser qualificada com a infracció penal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la carta fins i tot equipara les amenaces d'intervenció amb qui defensa avançar cap a l'estat català: "Cal fer constar que la llibertat d'expressió és un dret constitucional de tots els espanyols [...] De la mateixa manera que els denunciants manifesten les seves idees sobre la independència de Catalunya, tant en seu parlamentària com en altres mitjans, igualment el denunciant pot manifestar les seves opinions sobre aquest fet".

Catalunya Diu Prou, disconforme amb l'arxivament, creu que en "no considerar com un delicte punible les declaracions d'aquest militar, entenem que han donat carta de naturalesa al que s'anomena el discurs de l'odi [...] contra els catalans en general i els independentistes en particular". Igualment, afirma que amb l'equiparació dels postulats sobiranistes amb les amenaces del militar, es demostra el nivell de "l’estat de dret espanyol, un axioma que justifica que la "pàtria" (la seva) esta per damunt de la llei, i que la violència és legítima contra qualsevol grup ètnic i polític que posi en dubte les premisses de la construcció nacional espanyola". Per això, l'entitat estudia emprendre accions internacionals i europees "per donar a conèixer la debilitat de la democràcia a l’estat espanyol".

stats