Política 21/03/2011

El Front Nacional guanya posicions a la Catalunya Nord

Els candidats ultradretans superen la primera ronda de les eleccions cantonals a Perpinyà

Acn
2 min
La presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen, vota a Henin Beaumont en la jornada electoral de les cantonals

PerpinyàEl Front Nacional (FN) ha obtingut uns resultats inèdits aquest diumenge a la Catalunya del Nord en la primera volta de les eleccions cantonals. En dos cantons renovables de Perpinyà s'han imposat candidats de la formació ultradretana i en altres dos el FN ha quedat en segona posició i passa a segona ronda. La formació de Marine Le Pen ha registrat un important augment a tot França, amb el 14% dels vots, dos punts per sota de la UMP de Nicolas Sarkozy. Al departament dels Pirineus Orientals (Catalunya del Nord) s'ha registrat una elevada abstenció del 50%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els primers resultats a tot França apunten que el Partit Socialista s'ha endut el 25% dels vots, davant del 16% de la UMP, mentre que el FN ha guanyat presència amb el 14% dels sufragis.

Les últimes eleccions cantonals -una reforma territorial eliminarà l'elecció directe de del conseller de departament- han registrat una abstenció rècord del voltant del 56% a tot França, una xifra que pràcticament duplica la de les mateixes eleccions del 2008, quan el 35% dels electors no van anar als col·legis electorals.

Al departament dels Pirineus Orientals, el FN s'ha imposat en dos cantons de Perpinyà. Al primer de la capital nord-català ha guanyat l'ultradretana Marie-Thérèse Coste-Fesenbeck (29,07% dels vots), que s'enfrontarà al candidat del partit presidencial, la UMP, que és Richard Puly-Belli (27,25%). Al cantó 9 ha guanyat Louis Alliot (FN) amb el 34,6% dels vots i es disputarà la cadira al consell departamental amb la candidata del Partit Socialista Toussainte Calabrèse, que ha obtingut el 18% dels vots.

A Perpinyà 3 el conseller sortint, Jean Vila (Partit Comunista) ha obtingut un 47,38% dels vots i s'enfrontarà al segon classificat, el candidat del FN Julien Leonardelli. El mateix succeeix al cantó 7, en què la candidat ultradretana Irina Kortaneck, amb el 25% dels vots, mantindrà un duel a la segona volta amb al sortint Jean Sol (UMP), que obté el 32% dels escrutinis.

A la Catalunya del Nord, les eleccions serveixen per renovar 16 dels 31 cantons, la majoria dels quals es troben dins del districte de Perpinyà.

Els socialistes demanen el vot per als conservadors allà on no hi hagi l'esquerra en la segona volta per evitar l'ascens del Front Nacional

El portaveu del Partit Socialista francès (PS), Benoît Hamon, ha demanat avui el vot per als conservadors en aquelles circumscripcions en les quals no hagi opció d'esquerra en la segona volta de les eleccions cantonals, per evitar l'ascens de l'ultradretà Front Nacional (FN).

"Cridem a fer barrera contra el Front Nacional i utilitzar la papereta de vot adient. Si és una papereta de la UMP (Unió per un Moviment Popular), utilitzin-la per evitar que vagi a parar al Front Nacional", ha declarat Hamon a l'emissora de France Info.

El portaveu dels socialistes ha fet referència a les eleccions del 2002, en les quals el FN -llavors liderat per Jean Marie Le Pen, pare de l'actual presidenta del partit, Marine Le Pen- va aconseguir accedir a la segona volta de les eleccions presidencials, després de superar al candidat socialista, Lionel Jospin.

"Com el 2002", va dir Hamon, que ha assenyalat que "el Front Nacional se sumaria a la ruïna econòmica i social de la França actual, una espècie de ruïna democràtica: ruptura del país i oposició entre els francesos".

Per la seva banda, la UMP ha fet saber un dia abans que no demanarà el vot per les candidatures de l'esquerra per impedir l'ascens de l'ultradreta, mecanisme que es coneixia com "pacte republicà".

stats