PROCÉS SOBIRANISTA
Política 11/07/2017

Funcionaris estatals avisen que compliran la Constitució

El Consell de Col·legis que els agrupa, que encapçala la secretària municipal de l’Hospitalet de Llobregat, deixa clar que se sent incòmode amb “el protagonisme” que estan tenint

Ara
2 min
Funcionaris estatals avisen que compliran la Constitució

BarcelonaEl codi ètic pel qual es regeixen els secretaris, interventors i tresorers municipals no preveu que cap actuï en contra de la Constitució espanyola. Així els hi va recordar dilluns el Consell de Col·legis (SITAL), el màxim òrgan de representació d’aquests funcionaris d’habilitació estatal, que va arribar a una declaració consensuada sobre el referèndum. La direcció del SITAL, que encapçala la secretària municipal de l’Hospitalet de Llobregat, va deixar clar que se sent incòmoda amb “el protagonisme” que estan tenint les últimes setmanes els funcionaris municipals. El Govern no els reserva cap paper per a l’1-O, però, com a màxims responsables del compliment de la legalitat als ajuntaments, la seva actuació serà analitzada amb lupa. De fet, com a funcionaris que depenen directament del govern espanyol poden ser sancionats administrativament si contravenen la legalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, en una resolució de dos punts, el Consell va subratllar que han d’actuar “sempre” en compliment de la Constitució i que l’actuació tant de secretaris com d’interventors i tresorers “es regeix pels principis ètics fonamentals” inclosos en el codi ètic. “La defensa dels valors democràtics, de legalitat, de lleialtat i de neutralitat i imparcialitat política” són alguns d’aquests principis.

En l’exercici de les seves funcions, el comunicat que va fer públic el SITAL recorda que el seu codi ètic incorpora una disposició “que no admet interpretacions”: “El funcionariat d’administració local amb habilitació de caràcter estatal ha d’actuar d’acord amb les lleis, els reglaments i les normes i instruccions que siguin aplicables al compliment dels seus deures i, en qualsevol cas, s’ha de mantenir sempre fidel a l’esperit i al text de la Constitució espanyola, a la normativa autonòmica i europea i als principis de conducta d’aquest codi ètic”.

La llei del referèndum, que van presentar la setmana passada JxSí i la CUP, no reserva cap paper als secretaris municipals ni a cap altre funcionari estatal, tot i que en unes eleccions ordinàries actuen com a representants de la Junta Electoral. En tot cas, el PSC ja ha donat la consigna als seus alcaldes que demanin un informe dels secretaris municipals tan bon punt rebin alguna comunicació del Govern en el marc de l’1-O.

stats