Política 25/08/2016

Centenars de persones diuen l’últim adéu a Jordi Carbonell

Centenars de persones van acomiadar ahir l’expresident d’ERC Jordi Carbonell, que va morir dilluns als 92 anys

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al funeral de Jordi Carbonell

BarcelonaPuigdemont destaca el seu llegat

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Centenars de persones van acomiadar ahir l’expresident d’ERC Jordi Carbonell, que va morir dilluns als 92 anys. El funeral laic del filòleg, polític i històric militant antifranquista es va celebrar al Tanatori de les Corts de Barcelona i va comptar amb la presència de personalitats destacades del món polític, social i acadèmic, que s’hi van aplegar per recordar la seva trajectòria. Entre d’altres hi havia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va subratllar l’exemple de vida i el compromís amb el país que va caracteritzar Carbonell. “Ha deixat un consell que no oblidarem mai: que la prudència no ens faci traïdors”, va recordar el president, que va prometre fidelitat a aquesta exhortació per aconseguir “el seu somni” d’una Catalunya independent.

El record emotiu de Junqueras

També el vicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, va recollir la consigna que Carbonell va deixar com a llegat, la de “l’esforç constant fora de casa” per conseguir “la llibertat i justícia que el país es mereix”. El president dels republicans, que va intervenir durant la cerimònia, va recordar el seu antecessor com tot un “referent” per a l’independentisme i per a les esquerres, però també va recordar la seva vessant més personal. “És referent d’un amor desbordat, que sempre ha estimat amb un convenciment i generositat que avui fa que tothom el trobi a faltar perquè tenim un record íntim de la seva generositat, que és la millor de les herències que algú pot deixar”, va destacar.

“Mai callava allò que pensava”

A més de Puigdemont i Junqueras, al funeral també hi van assistir els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol -assegut lluny de la fila d’autoritats- i José Montilla; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; i consellers del Govern i diputats. També una nodrida representació de dirigents d’ERC. Més enllà de l’àmbit polític, es va fer palès també el compromís social i acadèmic de Carbonell. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, de la qual l’expresident d’ERC formava part, va subratllar el seu “coratge” i va recordar la seva feina com a filòleg, posant com a exemple que havia reprès els treballs de toponímia catalana. “Sempre ha estat un gran idealista fins al final, una persona incòmoda que mai callava allò que pensava”, va recordar.

stats