Política 27/08/2012

El PP admet que l'avançament electoral a Galícia clarifica el camí a Rajoy

De Cospedal assegura que fer coincidir les eleccions gallegues amb les basques "alleugereix la tensió electoral" a l'Estat

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl PP fa temps que analitza la millor data per celebrar les eleccions gallegues. La direcció del partit ha deixat entreveure aquest dilluns que tenien al cap una idea clara: fer-les coincidir amb la data de les basques, una decisió que només podia prendre el lehendakari socialista Patxi López. Un cop fixades a Euskadi per al 21 d'octubre, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, el govern espanyol i la seu central del partit a Madrid van acordar quan havien de convocar-les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió té un rerefons espanyol claríssim, com ha admès la secretària general de la formació conservadora, María Dolores de Cospedal. Segons ha dit abans del comitè de direcció del PP, la coincidència d'eleccions anticipades "alleugereix la tensió electoral" a l'estat espanyol i evita estar pendent de les urnes durant molts mesos. Això clarifica el camí a eventuals noves retallades a Mariano Rajoy sense haver de pensar en les urnes a curt termini. Els populars eviten obertament fer-ne aquesta lectura, aposten per subratllar la relativa calma dels mercats durant l'agost, creuen que les reformes comencen a donar "fruits", però tampoc s'atreveixen a descartar noves tisorades abans d'acabar l'any.

En clau gallega, De Cospedal ha reconegut que el PSdG i el BNG estan "totalment desorientats" i està convençuda que els gallecs donaran la majoria a Núñez Fiejóo per tenir un govern "estable".

Sobre els comicis a Euskadi, ha assegurat que el PP és l'única formació que "para els peus a l'independentisme".

Desmarcatge de Mayor Oreja

La número 2 del PP ha volgut deixar clar que "tot" el PP, representat en els òrgans directius, està al costat de la política antiterrorista del govern espanyol. Es tracta d'una amonestació en públic en tota regla al cap de files del partit a Europa, Jaime Mayor Oreja, que va qüestionar la decisió de concedir el tercer grau al membre d'ETA Iosu Uribetxeberria, greument malalt. Mayor Oreja també forma part del comitè de direcció, reunit aquest dilluns al carrer Génova de Madrid.

stats