POLÍTICA
Política 23/06/2012

La germana de Gregorio Ordóñez carrega contra Interior després de reunir-se amb l'etarra Lasarte

Consuelo Ordóñez s'ha reunit aquest divendres amb l'etarra Valentin Lasarte, a qui no ha volgut perdonar

Ara
3 min

BarcelonaConsuelo Ordóñez ha dit aquest dissabte que el pres etarra Valentín Lasarte, condemnat per l'assassinat del seu germà, el polític del PP Gregorio Ordóñez, creu que probablement estigui penedit pel crim però ha recalcat que no pot perdonar "mai" perquè el que ho hauria de fer és mort. Ordóñez es va reunir divendres a la presó alabesa de Zaballa amb Lasarte, en una trobada organitzada pel Ministeri de l'Interior dins el programa de reinserció de presos de l'organitzacioó ETA que inclou aquest tipus d'entrevistes, i aquest dissabte ha relatat les seves impressions en una roda de premsa a Vitòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha reconegut que Lasarte li va demanar perdó però ha criticat que no li contestés a les seves preguntes sobre la identificació d'autors d'atemptats i que estan sense aclarir, i que tampoc donés cap dada sobre qui va ordenar o va inspirar l'assassinat del seu germà.

Retrets també per a Interior

També Consuelo Ordóñez ha rebutjat el programa de reinserció del govern espanyol perquè no exigeix que els condemnats col·laborin amb les autoritats en la identificació dels més de 300 assassinats d'ETA que estan sense resoldre. Ha reconegut que ha estat "molt dur" la trobada amb Lasarte i ha insistit que no ha canviat res després de la reunió.

La trobada, segons ha relatat la germana de Gregorio Ordóñez, es va prolongar durant gairebé dues hores en una sala de la presó, en què va estar present un funcionari de la presó, i es va desenvolupar des del "més absolut respecte" per ambdues parts. Acompanyada en la roda de premsa pels membres de Covite Antonio María Recio i Javier Urkizu, Ordóñez ha explicat que va anar a la reunió perquè servís d '"altaveu" a la seva exigència que els membres d'ETA col·laborin en aclarir tots els atemptats sense resoldre ja que aquest és l'"únic requisit" que prova el penediment.

Ha assenyalat, a preguntes dels periodistes, que no va acudir a l'entrevista per jutjar la consciència o actitud de l'etarra sinó els seus "crims" i tot i que Lasarte li va demanar perdó i, "probablement estigui penedit", ha reiterat que no el podrà perdonar "mai" perquè, de fet, qui l'hauria de personar és el seu germà, que va morir. Lasarte va ser condemnat el 1997 a trenta anys de presó com a cooperador necessari de l'assassinat d'Ordóñez, en facilitar informació sobre els moviments del polític del PP als terroristes que van assassinar en un bar de Sant Sebastià el 23 de gener de 1995. També estan condemnats per aquest assassinat Juan Ramón Carasatorre i Francisco Javier García Gaztelu "Txapote".

A més, Lasarte compleix una pena de gairebé 400 anys de presó per la seva participació en set assassinats, entre ells el del polític socialista Fernando Múgica, el de l'empresari donostiarra José Antonio Santamaría i el del cap de la policia judicial de Sant Sebastià Enrique Nieto. Segons Ordóñez, Valentín Lasarte li va deixar clar que la declaració que va fer davant el jutge Baltasar Garzón el 1996, després de la seva detenció, és tota la veritat dels atemptats en què va participar, però ahir es va negar a contestar per què no col·labora en la identificació de terroristes en els judicis i ha apuntat que intueix que pot ser "per por".

Finalment, la germana del polític del PP assassinat ha lamentat el que ha considerat un "triomf polític" del projecte d'ETA amb la legalització de Sortu "gràcies a determinats sectors polítics i institucionals, i sense que ETA s'hagi dissolt".

stats